— Jeg tror ikke folk skal være så urolige, men de må koke drikkevannet sitt. Folk bør også ta en titt på Folkehelseinstituttets nettsider, der ligger det gode tips og råd for hva man skal gjøre i sånne situasjoner, sier Pål Ubisch, driftssjef i Vestre Toten kommune, til NTB. Rådene gjelder også vann som skal brukes til matlaging.Vannkvaliteten blir undersøkt hver uke, og E. coli-bakteriene ble oppdaget ved en rutinemessig kontroll tirsdag denne uken.

— Vi tok en kontrollprøve igjen onsdag, og fant bakterier da også. Derfor har vi etter samråd med Mattilsynet og kommunelegen valgt å gå ut med en advarsel, sier driftssjefen.

Advarselen gjelder kun de innbyggerne som får vann fra Skjelbreia vannverk. Et lite mindretall av innbyggerne i Vestre Toten får vann fra Sivesand vannverk i Østre Toten, og de er ikke berørt av E. coli-utbruddet.

Det er ikke kjent hvor E. colibakterien i drikkevannet i Vestre Toten stammer fra. Driftssjef Ubisch vil derfor ikke si noe om hvor lenge de 11.000-12.000 innbyggerne som er berørt, må koke drikkevannet sitt. (©NTB)