Rapporten er for preget av næringslivstenkning og viser dårlig forståelse for statsforvaltningens særskilte utfordringer. Det var hovedbudskapet da tidligere departementsråd Morten Ruud, tidligere assisterende departementsråd Hans Olav Østgaard og tidligere leder av politiavdelingen i departementet, Hans Sverre Sjøvold, startet dagen under den siste av Stortingets fem 22. juli-høringer mandag.

— Vi tre deler det at vi alle utgjorde den sentrale administrative ledelsen i Justisdepartementet 22. juli, og at vi i dag alle har merkelappen tidligere, innledet Ruud.

Ruud og Østgaard trakk seg brått på dagen i slutten av april i år, etter 15 år på toppen av embetsverket. Ifølge VG ble de presset ut av nåværende justisminister Grete Faremo. Sjøvold startet i sommer i ny jobb som politimester i Oslo.

Tidligere departementsråd Morten Ruud sier han var forundret over at ingen av 22. juli-kommisjonens medlemmer hadde særskilt erfaring med ledelse av statsforvaltning, og han mener dette preger rapporten.

— Det er et tankekors at rapporten sammenligner sentralforvaltningen med næringslivet og ikke andre lands sentralforvaltninger, for det er grunnleggende forskjeller i hvordan man administrerer en næringsbedrift og hvordan man administrerer regjeringsapparatet. En statsforvaltning er underlagt mye tettere oppfølging og kontroll fra Stortinget og mediene, og beslutningsveier er annerledes og mer omstendelige. Det gjør forvaltningen mindre effektiv enn i næringslivet, sånn er det bare, men vi har ikke noe bedre styringsform enn dette, sa Ruud. (©NTB)