WASHINGTON: Valgdagsmålinger fra CNN viser at Barack Obama vinner i delstaten Ohio. Presidenten får 51 prosent oppslutning mot Romneys 48. Ohio regnes som den viktigste av vippestatene, delstater der det i valgkampen har vært jevnt mellom kandidatene. Alle presidenter har siden 1964 vunnet i Ohio, som gir 18 valgmannsstemmer.

– Det ser lovende ut for Obama. Han leder i Ohio, og det er jo absolutt den staten begge bør vinne, påpeker historiker og USA-ekspert Ole Moen.

Ingen republikaner er blitt president uten å vinne Ohio, og Moen mener derfor vippestaten er enda viktigere for utfordrer Mitt Romney.

– Jeg har sagt at Obama vil vinne med 20 valgmenn i overvekt, i verste fall bare med én. Det holder jeg fortsatt fast ved, sier Moen til NTB.

– Målingene har truffet

Obama vinner også den viktige vippestaten Florida, viser valgdagsmålingen fra CNN. Han får 50 prosent oppslutning, mens Mitt Romney får 49 prosent. Etter at 87 prosent av stemmene er talt opp, leder Obama med 50 prosent mot Romneys 49. Florida har hele 29 valgmenn, og områdene der opptellingen fortsatt pågår, er tradisjonelt demokratiske.

En kvinne jublet tirsdag kveld over valgdagsmålingene som ble vist på Times Square. Foto: AP Photo / NTB scanpix

Selv om det er jevnt i Florida og uavklart i Virginia og Ohio, er USA-kjenner Jan Arild Snoen helt sikker på Obama-seier.– Det kan se ut til at meningsmålingene har truffet veldig godt, sier Snoen, som i lengre tid har referert til sannsynlig Obama-seier.

– Svekket gjenvalgseffekt

I Virginia viser valgdagsmålinger at kandidatene får 49 prosent oppslutning hver. Virginia er en av delstatene der Obama og Romney har ligget svært jevnt på målingene i forkant av valgdagen. Obama vant i Virginia ved forrige valg i 2008. USA-forsker Gunnar Grendstad ved Universitetet i Bergen tror Obama vil vinne presidentvalget, men påpeker at gjenvalgseffekten sett ved tidligere valg, er blitt svekket.

– Det kommer sannsynligvis til å gå i Obamas retning, men det er fortsatt en liten usikkerhet. Det slående ved denne valgkampen er at det har vært såpass jevnt selv om vi har en president som går til gjenvalg, sier Grendstad til NTB.

Jubel på Obama-vake

Forhåpningsfulle Obama-tilhengere strømmet inn på Demokratenes valgvake i Chicago tirsdag kveld.

– Jeg tror vi vinner i kveld. Gjør vi ikke det, flytter jeg til Canada, sier Jeffry Hall til NTB.

Jubelen sto i taket etter hvert som positive resultater for president Obama ble offentliggjort.

– Jeg er så fylt av seiersfølelse, ekstase og fremgang! Jeg er full av energi og entusiasme. Dette er en stor dag! Jeg er sikker på at han skal vinne i dag, sier Tyron Studemeier.

– Det er en historisk natt. Å gjenvelge Barack Obama sier mye om hvor USA har kommet. Koalisjonen han har bygget opp med forskjellige grupper, sier mye om hvor landet står i dag, sier John Sullivan, sammen med kona og sine to små døtre.

Beholder kontroll i «huset»

I Colorado, en delstat der det var knyttet stor spenning til utfallet, viser valgdagsmålinger dødt løp med 49 prosent hver. Colorado gir ni valgmenn.

Også i North Carolina, en vippestat med 15 valgmannsstemmer, ligger kandidatene helt likt med 49 prosent hver, ifølge valgdagsmålinger.

Velgere stod i kø ved Fort Myers i Florida sent tirsdag kveld. Foto: AP Photo / NTB scanpix

I Pennsylvania drev Romney valgkamp til siste slutt tirsdag, men valgdagsmålingene viser likevel at Obama vinner de 20 valgmannsstemmene delstaten gir.Ifølge nettstedet Real Clear Politics har Obama kapret 163 valgmenn mot Romneys sikret seg 184. CNNs prognoser viser også at Republikanerne beholder flertallet i Representantenes hus.

Økonomien viktigst

Seks av ti amerikanske velgere er mest opptatt av økonomien, viser en valgdagsmåling utført for nyhetsbyrået Associated Press.

Økende arbeidsledighet og prisstigning opptar velgerne mest, ifølge målingen som ble foretatt blant velgere som hadde avgitt stemme tirsdag.

På landsbasis mener 51 prosent av de spurte at Romney vil ha et bedre grep på økonomien enn Obama, som støttes av 47 prosent.

Fire av ti velgere mener at den amerikanske økonomien er på bedringens vei, men flere mener at utviklingen enten går i gal retning eller at økonomien er dårlig og har stagnert.

— Valgdagsmålinger mest positive for Obama

De aller første valgdagsmålingene er til fordel for president Barack Obama, mener USA-kjenner Jan Arild Snoen.

Slik følger du presidentvalget på fvn.no

Like før midnatt offentliggjorde CNN de første valgdagsmålingene som tar temperaturen på hva velgerne mener om kandidatenes politikk.

Tallene viser at et flertall på landsbasis (51 prosent) mener at Mitt Romney vil takle økonomien best, mot 47 for Obama.

- Ledelsen for knapp

— Romneys ledelse på økonomi er for knapp. Jeg tolker dette som fordel for Obama, sier Snoen på NTBs liveblogg.

Snoen peker også på at for få potensielle Romney-tilhengere har avgitt stemme i vippestaten Virginia.

— Dessuten sier 46 prosent at landet er på riktig vei, påpeker Snoen og mener dette er nok et godt tall for Obama.

Liten Sandy-effekt

Rundt halvparten av de spurte mener at tidligere president George W. Bush er mer skyld i den økonomiske situasjonen enn det president Barack Obama er.

Bare hver fjerde velger sier at de er bedre stilt i dag enn de var for fire år siden, viser valgdagsmålingen.

En lignende måling utført av TV-kanalen CBS viser at bare 8 prosent av velgerne bestemte seg i siste liten. 11 prosent svarte at de bestemte seg i løpet av oktober.

Et flertall svarte også at presidentens håndtering av stormen Sandy spilte ingen eller kun en liten rolle for hvordan de stemte.

Valg-klager

Mange har klaget på uregelmessigheter i forbindelse med stemmegivningen. Over 35.000 samtaler har blir ringt inn til en nasjonal «hot line» der velgere kan melde fra om mulige feil.

Hvor mange av klagene som kan regnes som alvorlige, er foreløpig uklart, skriver amerikanske medier.

VIDEO: - Amerikanske taler er mer inspirerende enn norske Venstre-leder Trine Skei Grande og AUF-leder Eskil Pedersen deler begeistringen for amerikansk politikk.

VIDEO: Slik blir stemmen endret fra Obama til Romney

En stemmemaskin i Pennsylvania ble tatt ut av tjeneste etter at det ble filmet at den omgjorde en stemme til Obama til en Romney-stemme.