BRATISLAVA: Keeperhelten Lars Haugen har ryddet unna i stor stil under hele VM, men mot Finland ble overmakten til slutt for stor etter at han med en rekke redninger holdt Norge inne i kampen de første ti minuttene. Med en sterk kampvilje gjorde Norge lenge det vanskelig for Finland, men til slutt ble rødtrøyene felt av utvisninger. Tre av Finlands mål kom i finsk overtallsspill.

Men det var Norge som tok ledelsen i «Slaget om Norden». Finnene måtte ty til ulovligheter for å stoppe Ken André Olimb fire minutter ut i annen periode. Lillebror Olimb tok selv straffen. Han var iskald da han lurte den finske målvakten Petri Vehanen og satte inn 1-0. Det var heller ikke ufortjent at Norge kom i føringen. Etter noen rufsete åpningsminutter der finnene fikk skyte fritt, hentet nordmennene seg inn igjen og begynte å skape egne sjanser.

Utvisninger

Det skulle ikke ta lang tid etter Norges ledermål før finnene svarte. Jarkko Immonen banket inn utligningen i overtall to minutter senere. Målet tente finnene, og da Norge pådro seg en ny to minutters utvisning, slo Finland til igjen Tuomo Ruutu gjorde 2-1. Med snaue fem minutter igjen av midtperioden måtte nok en norsk spiller i utvisningsboksen. Finland benyttet seg av overtallsmuligheten umiddelbart, og Immonen scoret sitt andre og Finlands tredje mål. Med halvannet minutt igjen var det igjen tid for finsk scoringsjubel. Jani Lajunen løftet pucken forbi Haugen og gjorde 4-1. De norske spillerne fortsatte å kjempe i tredje periode, men klarte ikke å komme nærmere finnene, som dermed kunne juble for avansement til semifinale.

VM-sensasjon

Finland var store favoritter foran møtet med Norge i kvartfinalen, men Roy Johansens utvalgte viste igjen at de ikke frykter noen ute på isen. Denne gangen holdt det imidlertid ikke.

Kvartfinale-exiten til tross, Norge har all grunn til å være stolte av VM-innsatsen. I Slovakia har de overrasket med å slå Sverige på straffer og ryste Canada og USA.

Mot Finland tok lykken slutt, men Johansens mannskap kan reise hjem med hodet høyt hevet. Selv om Norge også var i kvartfinalen i 2008, regnes årets prestasjon for å være bedre.

For tre år siden hadde Norge kun én seier og fikk hjelp til å komme seg videre fra mellomspillet. Denne gang har de norske spillerne gjort det helt på egen hånd med fire seirer på seks kamper foran kvartfinalen.

Den gang endte Norge på 8.-plassen i VM. Nå kan det bli femteplass hvis Canada slår Russland. I semifinalen skal Finland møte vinneren av møtet mellom Canada og Russland. Tittelforsvarer Tsjekkia og Sverige møtes i den andre semifinalen.