LONDON: Tony Blair ber nå partifeller i regjeringspartiet Labour stanse de endeløse spekulasjonene om når regjeringen skal få ny sjef.

Blair vil sitte ett år til, skrev The Guardian fredag. Den liberale London-avisens godt informerte politiske redaktør Patrick Wintour navngir ikke sine kilder for denne uvanlig konkrete opplysningen, men tilføyer at «venner sier Blair vil trekke seg neste år».

Labour skal ha landsmøte i Manchester 24. til 28. september, og mange Labour-folk vil at statsministeren sier klart fra om sine planer da. Men Blair lar seg ikke presse, det være seg av tidligere ministere, opprørske partifeller eller fagbevegelsen, skriver The Times.

Går til sommeren?

– Blair ser for tiden for seg at han vil gå en gang neste sommer, skrev Patrick Wintour i The Guardian. Blair skal ifølge denne artikkelen ha sagt til sine medarbeidere at nå får de slutte å spekulere om et forestående statsministerskifte, og konsentrere seg om regjeringsarbeidet.

I mai neste år skal det holdes valg til selvstyreforsamlingene for Skottland og Wales. Britiske velgere bruker gjerne slike mellomvalg til å markere sin misnøye med den sittende regjeringen, og de fleste tror Labour vil gå på en solid smell om vel ni måneder.

Blair, som allerede er personlig upopulær ikke minst på grunn av sin støtte til USAs krig i Irak, vil trolig av rent partitaktiske grunner selv ta skylden for et nederlag i det skotske og walisiske valget. Deretter går han av, og etterfølgeren kan starte med blanke ark.

«Har vært klar» I et intervju med prestisjetunge The Times fredag sa den britiske statsministeren at han har gjort noe ingen regjeringssjef før ham ville drømt om: Han har gjort det klart at han ikke vil lede partiet sitt inn i et nytt parlamentsvalg.

Britene holdt valg på ny nasjonalforsamling i mai i fjor, og neste valg må ikke holdes før i 2010, selv om det trolig blir holdt et eller to år før siste frist utløper. – I mellomtiden skal jeg passe jobben min som statsminister, sier Tony Blair til The Times.

En del av denne jobben som regjeringssjefen sier minst mulig om, er å gjøre alt klart for et rolig og ryddig statsministerskifte. Fortsatt går de fleste tipsene ut på at finansminister Gordon Brown vil ta over, men dette regnes i dag ikke som like sikkert som før.