Forskning fra Universitetet i Oslo, publisert på internettjournalen BMC Public Health, viser at kvinner som røyker, har 59 prosent større risiko enn røykefrie kvinner til å komme i overgangsalderen før de fyller 45 år. Tidligere overgangsalder øker faren for å utvikle beinskjørhet og hjerte— og karsykdommer. Til gjengjeld ser det ut til å beskytte mot brystkreft. Disse symptomene kan komme av en for rask nedgang av kvinnelig kjønnshormoner i kroppen.

Når også alderen på førstegangsfødende stiger, og 2,3 prosent av norske kvinner får barn etter at de har fylt 40 år, kan en for tidlig overgangsalder føre til kompliserte problemer for mange.

Kaffe og alkohol ikke forstyrrendeÅ være overvektig, ha et moderat inntak av alkohol og et høyt inntak av kaffe ser ut til å beskytte mot en tidlig overgangsalder, skriver forskerne i rapporten, som er utarbeidet av Thea F. Mikkelsen, Sidsel Graff-Iversen, Johanne Sundby og Espen Bjertness.

Kvinner med høy utdanning er ifølge rapporten de som er minst utsatt for røyking, og har derfor lavere risiko for å nå overgangsalderen for tidlig.

2.123 kvinner mellom 59 og 60 år svarte på undersøkelsen til forskerne.

Undersøkelsen viste at det aldri er for sent å stumpe røyken for å unngå en for tidlig overgangsalder. Blant kvinner som sluttet å røyke minst ti år før vanlig overgangsalder, unngikk hele 87 prosent å komme i overgangsalderen for tidlig.

— Jo tidligere en kvinne slutter å røyke, desto mer beskyttet er hun mot at overgangsalderen settes i gang for tidlig, skriver Thea F. Mikkelsen i artikkelen i internettjournalen, ifølge Reuters.

Sunt å være sosialUndersøkelsen viser at 10 prosent av de spurte kvinnene gjennomgikk overgangsalderen før de fylte 45 år. Av disse røyket rundt 25 prosent. 28,7 prosent hadde røyket tidligere, og 35,2 prosent var blitt utsatt for passiv røyking.

Ifølge rapporten skal også et aktivt sosialt liv hjelpe mot for tidlig overgangsalder. (©NTB)