Vidar Løfshus hadde nok en tung dag som langrennssjef for det som var verdens beste landslag. I løpet av to og en halv måned har verdens to beste langrennsløpere, begge norske, stått i fokus for brudd på dopingreglene.

SAKEN OPPSUMMERT:

Gråt sammen

Da meldingen kom fra Antidoping Norge til Norges skiforbund var det han som fikk jobben med å fortelle Johaug at den salven som legen hadde gitt henne i Livigno tidlig i desember var den som trolig hadde ført til en positiv dopingtest.

Det var ikke en jobb han tok med glede.

MARERITT: Therese Johaug fortalte om dopingsaken under pressekonferansen i Oslo torsdag formiddag. Foto: NTB SCANPIX

— Den telefonsamtalen var bare kaos. Det var kaos på Therese sin side og det var kaos hos meg. Jeg bare ba henne sitte helt rolig slik at jeg fikk satt meg i bilen og kjørt opp til henne. Da vi møttes, gråt vi sammen. Det var tungt, og det er vanskelig å beskrive den situasjonen som var der og da, fortalte Løfshus etter pressekonferansen på Ullevaal stadion torsdag.

En uvirkelig situasjon

Han hadde sett en sønderknust Therese Johaug fortelle hvordan det hadde seg at hun hadde testet positivt på anabole steroider. Hun fortalte hvordan hun hadde fått en salve av legen sin for lepper som var solbrent etter høydesamlingen i Seiser Alm.

Her er de eksakte kremene Therese Johaug bruket på leppene. Den øverste inneholdt stoffet Clostebol. Foto: Skiforbundet

— Jeg hadde aldri trodd at vi skulle være nødt til å kalle inn til nok en pressekonferanse om en norsk utøvers brudd på antidopingreglene. Det er lett og slett vanskelig å forstå og en krevende situasjon for oss alle, sier Vidar Løfshus til Aftenposten.

- Hvordan tror du norske utøvere kommer til å bli møtt når de skal konkurrere denne vinteren?

— Det kommer nok til å bli en blandet mottagelse. Det er nok en del av de norske utøverne som også gruer seg til å møte utenlandske medier og konkurrentene. Men vi får bare stå rakrygget og fortelle dem sannheten og få fakta på bordet, sier Løfshus.

Han er fast bestemt på at norsk langrenn, tross skandalene, skal jobber hardt mot doping.

— Vi skal fortsatt stå fremst i antidopingkampen, sier han.