Selv med 90 prosent innsats går det styggfort unna med BUL-jenta da vi treffer henne under tribunene på Bislett. Ti 100-metere står på programmet, og trener Trond Knaplund passer på farten med stoppeklokke. Sammen med «fjerntrener» Olav Magne Tveitå, bosatt i Evje, har han ansvaret for Norges raske jente.

En betennelse i en ankel gjorde løpstrening umulig i januar, men Ezinne brukte tiden til styrketrening og løping i vann. Den alternative treningen virket ikke å ha ødelagt særlig mye. Første helg i mars løp 27-åringen 60 meter på 7,10 i Praha og ble nummer fire i innendørs-EM.

– Jeg har aldri følt meg bedre. Det jeg har vist i vinter er et steg videre fra det jeg tidligere har prestert. Utendørs kan dette bli veldig bra, selv om det ikke er gitt at det blir det. Men det ser lyst ut, og tidene viser at det vi har gjort er riktig. Olav Magne, Trond og jeg jobber godt sammen. Jeg er motivert og har det morsomt på trening. Det er godt å ha trenere som er «gira» og har tro på meg, forteller Ezinne.

Syvende raskest i verden

Ezinnes 7,10 fra Praha 8. mars gjør henne til syvende raskeste kvinne i verden denne vinteren. Ikke så verst det i den idretten flest i verden prøver seg på en eller annen gang: å løpe så fort de kan.

Ezinne Okparaebo har vært Norges beste kvinnelige sprinter i en årrekke. Foto: Monica Strømdahl

Men Olympiatoppen gjorde sine vurderinger i januar. Da så de at Ezinne var nummer 61 i verden på 100 meter i fjor. Året før der nummer 47 og året før der igjen nummer 26. Altså en nedadgående trend. Det statistikken ikke viser er skadetrøbbel. En vond tå var en gjenganger både i 2013 og 2014. Men nå er det historie, forteller Ezinne. Den neste historien skal bli hyggeligere.– De 70.000 kronene fra Olympiatoppen hadde kommet godt med, men er ikke alfa og omega. Vi må gjøre noen endringer, men vi klarer oss. BUL er en viktig støttespiller, og Hege Pedersen (daglig leder i BUL) har virkelig hjulpet meg. Vi har hatt gode samtaler etter fjorårssesongen.

Hemmelig støtte fra NFIF

– Så nå skal du vise Olympiatoppen at de har tatt feil?

– Jeg har vel vist dem allerede, men de har ikke skjønt det. Olympiatoppen har bare gitt meg enda bedre motivasjon. Men dette er ikke noe jeg tenker på til daglig. De som bestemmer får bare holde på, sier Ezinne og smiler.

– Hva med kontrakten du har fått med friidrettsforbundet?

– Den er OK.

Generalsekretær Kjetil Hildeskor i forbundet opplyser at NFIF vurderer sine kandidater uavhengig av hva Olympiatoppen beslutter. Det er derfor ingen automatikk i at NFIF kompenserer for bortfall av midler fra Olympiatoppen. Hildeskor ønsker ikke å si om Ezinne får mer eller mindre støtte i år enn i fjor.

Undrende trener

– Det er uheldig at Olympiatoppen avgjør stipender i januar. Når det er friidrettsfolk i systemet, bør de vite at friidrettsutøvere har to perioder: innendørs— og utendørssesong. Ezinne har hatt sin beste sesong noensinne innendørs i vinter. Hun er kommet på et nytt nivå, sier trener Trond Knaplund, som heller ikke er fornøyd med friidrettsforbundets opptreden.

– NFIF må styre friidretten – ikke delegere til Olympiatoppen. Vi fikk ikke høre at Ezinne ikke fikk B-stipend før vi kom hjem fra innendørs-EM – enda beslutningen ble tatt i januar. Måten dette er kommunisert på er heller ikke bra, sier Knaplund, som stiller seg undrende til vurderingen av Ezinne.

– Fortsetter hun utviklingen, setter hun pers på 100 meter i år.

Ezinnes andre trener, Olav Magne Tveitå, mener eleven har potensial til å løpe under 11,00! Skjer det, ville hun i fjor ha ligget på sjetteplass på verdensstatistikken.

– Jeg tenker ikke tider. Det blir feil fokus, sier hovedpersonen selv.

Treningsleir på Tenerife

Et kjellerlokale på Bislett, der mosjonister ofte befinner seg i løpebanen, er ikke det ideelle stedet for en jente som ønsker å ta kampen opp mot verdenseliten. Derfor står fem uker på Tenerife på programmet. Der skal også treningspartner Jaysuma Saidy Ndure oppholde seg – i tillegg til flere fra BUL og noen utenlandske jenter som kan inspirere Ezinne.

– Det er en treningsleir vi tar på eget initiativ. Når du ser på været her hjemme, kan det være greit å komme seg litt vekk. Den treningen som kommer nå er den viktigste. Det er den som skal hjelpe meg i sommer, sier Ezinne, som har VM i Beijing 22.–30 august som det store målet.

Sesongåpningen ute skjer i Florø 6. juni.