Sørlandet har mildvær i vente, men baksiden er vind og regn. Her fra Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Sørlandet har mildvær i vente, men baksiden er vind og regn. Her fra Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Mildværet nærmer seg Sørlandet

Sørlandet har mildvær i vente, men baksiden er vind og regn – alt takket være restene av den tropiske orkanen Oscar. Værtypen vil holde seg ut i neste uke.

Lavtrykket har mistet mesteparten av energien sin på vei mot Vestlandet, men den tar med seg en del vind og nedbør i kyststrøkene fra Lindesnes til Nordkapp.

– I helgen kommer restene av Oscar inn i Norskehavet med en sørlig luftstrøm. Det blir mildt i hele Nord-Norge, men også nedbør, både der og på Vestlandet og Østlandet, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid i Meteorologisk institutt til NTB.

Det blir nok sterk kuling på større deler av kysten i løpet av lørdag og søndag.

– Det er ikke uvanlig at det kommer tropiske stormer og orkaner opp til våre breddegrader. Foreløpig er det ganske rolig, sier Fagerlid.

Mildvær

Torsdag og fredag blir det brukbart vær i Nord-Norge. Spesielt fredag blir en dag med fralandsvind og ganske fint vær.

– Sør-Norge får lavtrykksaktivitet både på torsdag og fredag, men ikke særlig store mengder. Generelt i perioden torsdag og fredag er det ganske svake lavtrykk det er snakk om, uten store nedbørsmengder. Enkelte områder sør på Vestlandet kan få 20 millimeter nedbør torsdag og fredag. Det er ganske normalt, sier meteorologen.

Temperaturen i landsdelen blir 10–15 plussgrader, mens Oslo og Østlandet får rundt 10–12 plussgrader til helgen. Midt-Norge ligger også ganske godt an med temperaturer rundt 10 grader.

Fortsatt snøfritt

De som står klare med skiene, må smøre seg med tålmodighet. Det blir nemlig ikke noe snøvær med det første.

– Det kan fortsatt komme litt snø fram til helgen, men med Oscar er det ventet mildere luftmasser. Det blir en bred sone der vi får ganske kraftig sønnavind. Lufta kommer fra Sør-Europa. Dette gjelder hele Skandinavia, og det ser ut til å fortsette ut i neste uke, kan statsmeteorologen fortelle.

Til helgen er det størst sjanse for sol Østafjells, men det blir en del skyer også her.

– Det er ingen stor vinner blant landsdelene når det gjelder været. Alle har sine pluss og minus. Det blir mildt, men det blir en del høye skyer. Det er prisen å betale.

Fagerlid betegner situasjonen som normalt for årstiden, med vekslende vær.