Prøvespillere har det vært flust av på Nymarks-gresset de siste årene. Noen fullstendig liste over de mange håpefulle makter kanskje ingen å lage. Noen har endt opp som relative suksesser i andre byer, andre kan man i Brann-ledelsen prise seg lykkelig over å være kvitt.

Flere fikk kontrakt. Disse kan man igjen dele inn i kategorier. Anthony Magnacca ble tildelt en korttidskontrakt av Teitur Thordarson i 2002. Men den offensive midtbanespilleren regnes av flere som den aller mest ubehjelpelige fotballspilleren som noen gang har spilt i Brann-drakt. Han spilte én kamp, mot Bodø/Glimt, og fikk karakteren 1 på BTs spillerbørs.

I andre enden av skalaen finner vi en nigerianer som tidlig i 2003 ble hentet på prøvespill i Vestlandshallen. Han overbeviste så det holdt, ble kjøpt for en billig penge og to år senere solgt for over 20 millioner kroner. Svanen i andedammen het Seyi Olofinjana. Kristjan Örn Sigurdsson er den andre store suksesshistorien.

Får kontrakt andre steder

I disse dager er det brasilianske Jhonatan som forsøker å briljere. Brann har ennå ikke avgjort om han får kontrakt, men mye tyder på at hotellregningen er det eneste brasilianeren behøver å signere på i Bergen.

Frem mot helgen kan det komme flere prøvespillere. Roald Bruun-Hanssen sier han ikke lenger går ut med ting før underskriftene er klare.

– Det er snakk om et par afrikanere. Men alt er ikke i boks ennå, sier sportssjefen, som ikke vil si hvilken nasjonalitet spillerne har.

Hva angår nevnte Jhonatan får han en sjanse til å imponere i en internkamp i dag. Men ender han opp uten noe tilbud, skal du ikke bli overrasket om brasilianeren dukker opp på motsatt banehalvdel senere i år.

Fenomenet er utbredt. Får man ikke napp i Bergen, flytter man bare båten og slipper snøret uti igjen. Slik Sebino Plaku gjorde. Albaneren var for dårlig for Brann – god nok for HamKam. Slik Hördur Sveinsson gjorde – han gikk til danske Silkeborg, de rev seg i håret, og lånte ham ut til Tromsø. Sveinsson floppet der også.

I Nordens Paris møtte Sveinsson på et annet drivende vrakgods: Joel Lindpere. Esteren var feil mann for Brann, men rett mann for Steinar Nilsen. Listen er lengre – visste du at Oluwasegun Abiodun, urokråken ved Mjøsas bredder, har forsøkt seg i Bergen?

Fire år i Aten

Nathan Burns (20) fra Australia er en spiller som opplevde å bli veid og funnet for lett. I dag kunne det endt ganske annerledes. For i vinter viste Burns under prøvespillet i La Manga at han er en rask spiss med nese for mål.

Men på den tiden trodde Brann at Njogu Demba-Nyrén var et kjempekjøp og at Thorstein Helstad ville avslutte karrieren sin i Bergen. De lot Burns gå, under sterk tvil. Han dro rett til Hellas og Rivaldos klubb. AEK fra Aten nølte ikke. De skrev en fireårskontrakt med den kjappe angriperen.

– Burns gjorde et godt inntrykk, men akkurat da var vi usikre på om han ville tilpasse seg eliteserien godt nok. Derfor valgte vi å la ham gå, sier Roald Bruun-Hanssen.

Det er selvsagt ingen garantier for at Burns slår til i Hellas. I Bergen har det tidligere vært minst fire av hans landsmenn på prøvespill. Magnacca er nevnt, Shane Stefanutto og David Zdrilic fikk prøve seg mens Teitur Thordarson var trener i Brann. De dro fra Bergen tomhendt, men Stefanutto fikk napp i Lillestrøm og Zdrilic i Aberdeen.

Dylan Macallister fikk derimot kontrakt i Brann – spissen fikk en drømmedebut for klubben, men sluknet etter alle kunstens regler etter hvert.

Slik Arnaud Monkam, Toni Nhleko, Alonso Solis, Janez Zavrl og Michael Helegbe gjorde.

Svindelsheriffen

Du skal være rimelig oppdatert om du husker navn som Pawel Krol, Tomislav Misura, Eric Akoto, Tresor Luntala, Francis Oumar eller Robert Ujeneza. Vel, samtlige har forsøkt seg på Brann-trening uten å overbevise. Verst av dem var kanskje Oumar, som etter to dager ble sendt i retur til Tsjad fordi han trakk ned nivået på trening.

Den største luringen som har forsøkt å overbevise Mons Ivar Mjelde, må være Sheriff Touré. Han hadde pyntet fem år på alderen sin, fjernet et etternavn og fremsto som en fersking på storøyd besøk i Bergen.

Han ble kjent igjen av Charlie Miller og avslørt så det holdt. Rett navn var Cherif Touré-Maman, togoleser med floppfortid i skotske Livingston.

Fotballedere var imidlertid ikke de eneste som lot seg lure av «sheriffen». Det gjorde også forsvarsspillerne. Han fikk kontrakt i Frankrike hos Metz og spilte blant annet i VM i 2004¿

Den uheldige mannen

Det ringer kanskje ingen bjelle når du hører om Marcel Cursaru, Chibuzor Ozurumba, Ladi Gasper og Jonathan Macdonald?

Men følger du med på Brann, er det nok en prøvespiller du sent vil glemme. Den mest uheldige av dem alle. Fabijan Cipot. Sloveneren var minutter unna avtale med Brann da Birminghams Marcos Painter kastet seg inn i en hodeløs takling. Stopperens ben brakk tvert av.

Ett er sikkert, når Brann nå har åpnet for nye prøvevisitter, går vi ikke kjedelige dager i møte.