Aksjesparekonto, tørt, kjedelig og ikke akkurat det jeg har lyst til å tenke på i dag.

Det var nettopp Black Friday og mange av oss har brukt noen kroner på impuls. Det vanskelige med sparing for de fleste av oss er at vi tenker oss om så lenge at vi får dårlig tid, og kanskje ikke kommer i gang.

Skal du rekke fristen for å samle all aksjesparing på en aksjesparekonto må du gjøre noe med det før vi ser desember i kalenderen.

Har du alt på et sted så er fristen 19. desember for at bankene skal rekke å få alt på plass til nyttår da det ikke er mange arbeidsdagene i romjula i år.

Dette gjelder ikke meg tenker mange, jeg har ikke aksjesparing. Til det vil jeg utfordre dere, og avslutte dette året med å ta en sparegjennomgang.

De fleste bankene, DNB inkludert har gode digitale sparerådgivere i nettbanken som gjør at du hurtig kan se hva det kan bli av sparing og som gir deg et generelt råd i forhold til din risikoprofil. Tenk framover, det er de endringene du gjør som kan gi deg bedre råd i framtida. (Når du først er i nettbanken, sjekk pensjonsprofilen din også)

Aksjesparing konto er mange ganger litt vanskelig forklart. Det er egentlig et samlebegrep på at man putter alle aksjefond og aksjer i en sekk.

Du kan fortsatt se hvert fond og aksje akkurat som i dag. Fordelen med denne sekken er at man kan ta ut penger som man har investert uten å skatte av disse. De pengene man har tjent må man naturligvis skatte av, men lar man disse ligge igjen i sekken får man det man kaller en utsatt skattefordel. Dette gjør det lettere å hente ut oppsparte midler uten å utløse skatt nå.

Jeg drister meg på et lite eksempel: Jeg har spart i fond i 10 år. Jeg satt inn 100 000 i perioden og avkastning er eksempelvis 100 000 slik at jeg nå har totalt 200 000 i fond.

Med dagens regler må jeg betale skatt hvis jeg selger for 100 000. Det er regelen om først inn, først ut som gjelder når jeg skal selge fond, og det er naturlig nok de første 100 000 jeg tjente som jeg må skatte av.

Disse kan være kjøpt for 30 000 og det blir da en gevinst på 70 000 som beskattes. Har man lagt dette inn i en aksjesparekonto åpner regelverket for at man kan ta ut oppspart beløp. Det vil si det man har spart med penger man allerede har beskattet. Jeg kan da ta ut 100 000 og ikke betale noe skatt i dag, mens fortjenesten jobber videre i markedet (står fortsatt i aksjesparekontoen) og beskattes den dagen jeg tar dette ut.

Hvem passer aksjesparekonto for?

−Du må ikke være en aktiv aksjehandler for å ha utbytte av en aksjesparekonto – tvert imot. Dersom du en gang i framtida vil endre på et fond du har investert i, selge en aksje for å kjøpe en annen, eller reinvestere en gevinst du har fått, er aksjesparekonto gunstig.

Dette gjelder også om man er misfornøyd med fondet, eller synes kostnad i fondet er for stort og heller ønsker et indeksfond. Da kan man bytte fond uten at deler av gevinsten forsvinner i skatt.

Noen fordeler med aksjesparekonto som man bør kjenne til:

ASK har den fordelen at du kan ta ut beløpet du har investert uten at du må betale skatt. Det betyr at den dagen du eventuelt ønsker å hjelpe barna dine inn på boligmarkedet, eller ønsker å pusse opp kjøkkenet, kan du ta ut det innskutte beløpet uten å tenke på skatt. Sparepengene dine er altså lett tilgjengelig når du har behov for dem.

Selv om du tar ut det investerte beløpet, kan du la den potensielle gevinsten du har fått på investeringen din stå på aksjesparekontoen, og fortsatt få avkastning på den. Skatt av gevinsten betaler du først når du skal realisere den.

Dersom du sparer til barna dine i aksjefond er det en fordel at aksjesparekontoen kan gis som gave med skattekontinuitet, altså at innskudd og gevinst kan overføres til barnet uten at det utløses skatt på beholdningen.

Mot slutten et viktig poeng i forhold til aksjesparekonto. Dersom du har fond eller aksjer med tap, bør du vurdere om det lønner seg å flytte disse inn på en aksjesparekonto. Generelt anbefaler vi at aksjer og aksjefond med tap ikke flyttes inn til aksjesparekonto, fordi skatteberegningen for aksjesparekonto gjøres samlet og man får derfor ikke fradrag for tap per fond eller aksje.

Til sist en oppfordring: det hjelper ikke å utsette verken sparing eller julehandelen til siste slutt. Det blir ofte dyrt.

God Jul