1. De fine fotturene

Ønsker du et avbrekk fra strandlivet, er det bare å snøre på seg turskoene og finne en fottur som passer din form.

Den mest berømte er Dry Stone Route, eller GR221, som går fra Port d´Andratx i sørvest til Pollenca i nordvest. Den 135 kilometer lange turen tar normalt åtte dager.

afp000793544-ben54PFmkF.jpg

Ruten går langs fjellkjeden Serra de Tramuntana som står på UNESCOS verdensarvliste, og underveis vandrer du gjennom både appelsin— og olivenlunder.Overnattingen underveis er tilrettelagt for vandrere, og du kan blant annet sove i klosteret Lluc, som er øyas største. Det er selvfølgelig fullt mulig bare å gå deler av ruten, eller rene dagsturer.

Du får kjøpt egne vandrerkart, og rutene er generelt godt merket. Den fineste tiden å gå på er våren, da får du med deg blomstringen.

På nett: Mallorcahiking.com er et selskap som jobber spesielt med fotturisme.

Infomallorca.net er turistmyndighetenes offisielle nettside. Under fanen «hiking» finner du mange turforslag og overnattingssteder.

Star Tour og Hvitserk er blant de norske operatørene som arrangerer fotturer på øya.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

2. De idylliske landsbyene

Hvis du skal besøke én landsby på Mallorca må det bli Valldemossa, nordvest på øya. Landsbyen er liten, men full av fine opplevelser.

Det tidligere kongepalasset og klosteret Real Cartuja er et må-se, med det karakteristiske blågrønne tårnet og den frodige hagen.

afp000793540-juXGfILzLf.jpg

Mange mener turismen på Mallorca startet nettopp her i 1938, da komponisten Chopin og elskerinnen George Sand leide et rom i klosteret for å slippe unna sladderet i Paris.På museet Costa Nord kan du se verker av både Miró og Picasso. Noe av det fineste du kan gjøre, er å slentre rundt i de smale brosteinsgatene og ta en kaffe, eller en lunsj på en av de hyggelige kafeene.

Kanskje får du også et glimt av Michael Douglas og Catherine Zeta-Jones som har feriehus her.

Landsbyen er også et supert utgangspunkt for fot— eller sykkelturer i Tramuntana-fjellene. Er du først her bør du også legge inn et besøk i Deià, kunstnerlandsbyen som ligger bare en mil unna.

afp000793547-2cSw_czMLp.jpg

Valldemossa ligger en halvtimes kjøring fra Palma, og har du ikke leiebil kan du ta lokalbussen. Tips! Styr unna sommermånedene, da er det ofte smekkfullt av turister her.

På nett: Seemallorca.com har tips om mange andre landsbyer. Velg «rural escapes» under fanen «discover».

3. De 300 soldagene

Et av Mallorcas trumfkort er den årlige snittemperaturen på 21 grader, kombinert med 300 dager solskinn i året.

Våren kommer tidlig, sommeren er varm, høsten er sen og vinteren kort – med andre ord ganske behagelig for oss nordboere.

Mange velger seg våren, som starter allerede i mars. Da er det ikke så mange turister her, og temperaturen er perfekt for fotturer. Juli og august kan være vel varme, så hvis du ønsker en aktiv ferie bør du styre unna akkurat den tiden.

Dagtemperaturen ligger rundt 20 grader både i mars-april og oktober-november, men nedbørsmengden er størst om høsten. Har du mulighet til å reise utenom høytidene og fellesferien, finner du også de rimeligste flybillettene da.

afp000793541-sk46YIvjmT.jpg

4. StorbypulsenPalma de Mallorca kalles også Lille Barcelona – en fullt fortjent tittel.

Øyas hovedstad har alt en storby skal ha: shopping, restauranter, natteliv, en imponerende katedral og til og med en bystrand.

Starter du oppholdet med et par timer på en av de røde sightseeingbussene får du en fin introduksjon til byen og området rundt – blant annet kan du besøke borgen Castell de Bellver.

afp000793549-doEz5vmEMo.jpg

Vil du shoppe, bør du ta sikte på gatene Avinguda Jaume III og Passeig des Born, der finner du kjøpesenteret El Corte Inglés, kjedebutikkene Mango, Zara og Massimo Dutti, pluss luksusmerker som Louis Vuitton og Mulberry.Det kryr av gode tapasbarer, men et godt alternativ til de tradisjonelle spanske rettene er Simply Fosh i gamlebyen. Menyen er spennende og satt sammen av lokale, sesongbaserte varer.

Byen er ikke større enn at du fint kommer deg rundt til fots, og vil du se mer av øya, kan du enkelt leie sykkel eller bil og dra på dagsutflukter fra hovedstaden.

afp000793546-js47vr35XW.jpg

5. StrandlivetMallorca skal ha mer enn 200 strender, så her finner du garantert din egen favoritt, enten du drømmer om en langstrakt sandstrand eller din egen lille vik.

Bor du i Palma by er det vel verdt å ta buss eller taxi de ni kilometerne til Illetas. Her finner du også en hyggelig restaurant på odden.

afp000793542-BCDVYmn8WD.jpg

For barnefamilier er Alcúdia på nordkysten den mest populære, men også den mest turistifiserte stranden. Drar du litt østover fra Alcúdia, kommer du til Playa de Muro som er like fin, men ikke fullt så folksom.De vakreste badevikene finner du kanskje på østsiden, for eksempel S'Amarador i nasjonalparken Mondragó og Cala d'Ors fem ulike strender. Cala Santanyi ligger litt lenger sør og er både barnevennlig og langgrunn.

På sørspissen ligger den offisielle naturiststranden Es Trenc, som byr på to kilometer med finkornet, hvit sand. På vestsiden av øya er Puerto de Sóller en favoritt, og det finnes mange hyggelige restauranter i den lille fiskerlandsbyen.

På nett:

Mallorca-beaches.com gir fin oversikt over strendene, sortert etter beliggenhet.

Slik kommer du dit

Norwegian (norwegian.no) flyr direkte fra Oslo til Palma de Mallorca fra slutten av mars til og med august, og direkte fra Bergen og Stavanger i sommermånedene, fra ca. kr 550 én vei.

Ryanair (ryanair.com) flyr direkte fra Rygge i perioden mars-august, fra ca. kr 350 én vei.

Sas (sas.no) flyr hele året fra Oslo, men med mellomlanding i vinterhalvåret. Pris fra ca. kr 700 én vei, lavere ved kampanjer. Flytiden er 3 timer og 30 minutter fra Oslo. Flyplassen ligger rundt en mil fra Palma by.

Fra andre norske byer må du regne med en mellomlanding.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les også:

Skal du til Mallorca? ta turen til Palma

Mallorcas hippeste steder

Nå blir det oljeboring i nordmenns ferieparadis