Mye kan sies om New Orleans, og det meste stemmer. For uansett hvor du snur deg, vil du se at den sjarmerende byen er full av kontraster. Her finnes både fattig, rik, sprudlende, sliten, kreativ, uoppfinnsom, storslått og falleferdig.

— Men én ting er sikkert, og det er at New Orleans er helt unik. Byen har en vanvittig puls, utbryter Elisabeth Nicholas.

TRIVES: Elisabeth Nicholas (23) kommer opprinnelig fra en småby i Pennsylvania, men etter at studiene i New Orleans var ferdige, likte hun byen så godt at hun ble værende. - Det er helt supert å bo her, byen er unik og har en vanvittig puls, sier hun. Foto: Christine Gulbrandsen

23-åringen kommer fra en småby i Pennsylvania, men flyttet for fem år siden til Louisianas største by, New Orleans, for å studere. Da hun var ferdig, likte hun byen så godt at hun ble.— Det er helt supert å bo her. Aldri før har jeg vært på et sted hvor folk er så aksepterende, så åpne for annerledeshet.

Hun tror det skyldes at byen huser et utrolig spenn av mennesketyper. At det gjør det enkelt å passe inn. For det er liksom plass til alle, uansett hvem eller hva man er.

— Du finner alle typer her, sier Nicholas.

Hvor reiser du i år?

300 år gammel smeltedigel

I nesten 300 år har byen som ble grunnlagt av franskmenn i 1718, vært et møtepunkt for forskjellige folkeslag.

For på grunn av byens plassering langs Mexico-gulfen og ved Mississippis utløp, har den vært et naturlig sted for handel og utveksling av kultur og tradisjon. Både franske, spanske, italienske, fransk-kanadiske og karibiske innvandrere har farget New Orleans.

Til USA snart?

Men Nicholas ser også en mørkere side av byen, hvor både fattigdom, stoffmisbruk og hjemløshet har sin plass.

— Jeg skulle ønske at det var et større kollektivt driv for å hjelpe folk, sukker hun og får støtte fra Peter Letender fra Boston.

Han har også merket seg at folk er åpne og lite fordomsfulle i New Orleans, men at det både er positivt og negativt.

Skal du til New York i år? Ta turen up-state:

FØR OG ETTER: - I love New Orleans, men det er en by full av kontraster. Både gode og dårlige sider, forteller Peter Letender fra Boston. Han har vært i byen mange ganger, både før og etter Katrina-stormen. Han merker liten forskjell på før og etter stormens herjinger, for de områdene der turister befinner seg, mener han er helt gjenoppbygd. Foto: Christine Gulbrandsen

— Baksiden er at folk blir litt lite engasjert i andre. Ser man noen ligge rett ut på et fortau kl. elleve om morgenen, er det ingen som reagerer eller sjekker om personen er syk. For det er helt normalt her at folk ligger overalt, man tror bare det er en narkoman eller fyllik. Og det synes jeg er litt trist, sier han og legger til:- Men jeg elsker New Orleans.

Letender har vært her mange ganger, både før og etter Katrina-orkanen i 2005. Uværet førte til at byens dikesystem kollapset. Rundt 80 prosent av byen ble flomlagt og ga enorme materielle skader. Store deler av befolkningen evakuerte, men over 1500 av dem som ble igjen, døde som følge av orkanen. I dag er de områdene der turistene befinner seg, oppbygd igjen.

— Det er bare i noen få fattige nabolag, som Lower Ninth Ward, ødeleggelsene fortsatt er påtagelige, sier Letender.

MUSIKK: Byen er et mekka for musikkinteresserte. I French Quarter skaper et stort antall gatemusikanter stemning, i håp om å få en slant eller to fra forbipasserende turister. Foto: Christine Gulbrandsen
VOODOO: Karibiske innvandrere til New Orleans har opp gjennom tiden tatt med seg tradisjoner rundt voodoo-dyrkelse. Dette lever i beste velgående i dagens New Orleans. Foto: Christine Gulbrandsen

Flotte, turistifiserte French Quarter

Den gamle, franske bydelen, Vieux Carré, er det mange forbinder med New Orleans. Gatene er trange og koselige, tett omringet av lave, fargerike hus med smijernsgitter foran. Bydelen er veldig turistifisert, men det er likevel mye fint å se her.

MAISKOLBER: Katie Wrubleski og Amanda Castro forteller entusiastisk om det berømte smijernsgjerdet, det såkalte cornstalk fence i Royal Street, som har brukt maiskolber som inspirasjon. - Det er helt utrolig og er nok byens mest berømte gjerde, utbryter Wrubleski. Foto: Christine Gulbrandsen

Angel og Mireya Nieto fra Dallas er her for første gang. De synes byen er interessant og spennende, akkurat slik de hadde forventet seg.— Det er spesielt den særpregede arkitekturen og historien i French Quarter vi liker, sier Angel, når vi treffer dem i parken – og pustehullet – Jackson Square.

De står og beundrer den ruvende og vakre Louiskatedralen, som ble påbegynt i 1790-årene. Ekteparet skal bruke feriedagene til å rusle bedagelig rundt i byen og suge inn arkitektur og historie.

— Dessuten skal vi nyte maten her. Den er helt fantastisk, skyter Mireya inn.

Disse landene stiger i popularitet i 2016:

VAKRE FASADER: Historiske bygninger i French Quarter i New Orleans. Foto: Jorg Hackemann, NTB scanpix
KATEDRAL: Angel og Mireya Nieto fra Dallas er for første gang i byen og syntes det er interessant og spennende. Her står de foran St. Louis Cathedral, midt i French Quarter. Katedralen ble bygd på begynnelsen av 1700-tallet og er den eldste i Nord-Amerika. Foto: Christine Gulbrandsen
ARKITEKTUR: French Quarter er populært for turister, mange kommer for å se de særegne bygningene. Foto: Colin D. Young, NTB scanpix
LANDEMERKE: St. Louis-katedralen, som først ble bygd på tidlig 1700-tallet, har vært ødelagt og gjenbygd to ganger. Dagens bygning er fra midten av 1800-tallet, og er et av New Orleans mest kjente landemerker. Foto: Christine Gulbrandsen

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Jazz og gumbo

For jazzmusiker, skribent og bymisjonsprest Carl Petter Opsahl er det musikken og maten som gjør jazzens vugge til en spesiell by. Han trekker frem gaten Frenchmen Street, ikke så langt unna French Quarter, og mener denne kombinerer det på et godt vis: Mange musikklubber og gode spiseopplevelser.

FESTGATEN: Restene etter en heftig natt i Bourbon Street. Foto: Adrees Latif, NTB scanpix

Over hele New Orleans finnes det et fantastisk utvalg i gode, trendy og kvalitetsbevisste restauranter. Nesten uansett hvilket seriøst spisested du ramler inn i, vil du få et uforglemmelig måltid.

— Ja, den lokale maten er en viktig del av opplevelsen. Prøv spesialiteter i det kreolske og cajunske kjøkken, som jambalaya, crawfish og gumbo, sier Opsahl, som tidligere har bodd og jobbet som musiker i byen.

— New Orleans er en mekka for musikkinteresserte som meg, sier han og trekker frem festivaler, musikklubber og jazz. Den legendariske jazzklubben Preservation Hall i French Quarter, må han alltid innom når han er i tilbake i byen.

Sjekk denne matguiden:

FESTGATEN: Detalj fra French Quarter. Bourbon Street er i dag byens notoriske "festgate". Foto: Christine Gulbrandsen

Men Bourbon Street, den kjente festgaten i French Quarter, er ikke førstevalget.

— Det er nok det verste stedet, her er det mye bråk fra barer og strippeklubber. Så jeg pleier å styre unna gaten.

Jazzmusikeren presiserer at man ikke må være musikkfrelst for å ha glede av byen. At det er mye fint å gjøre, som ikke involverer musikk.

— New Orleans har mye å by på, deriblant historie og arkitektur. Jeg anbefaler spesielt en gåtur gjennom French Quarter og Tremé, sier han og forklarer at sistnevnte

er et historisk viktig sted. Her fikk de første frigitte slavene kjøpe seg hus.

— Så det ligger mye historie i Tremé, også.

Et av New Yorks kuleste områder er best på søndager:

KARNEVAL: Mardi Gras er ikke bare for tobente. Foto: Jeff Haynes, NTB scanpix
MARDI GRAS: Her er et heftig øyeblikk fra karnevalfestivalen Mardi Gras, som arrangeres i februar. Foto: Lee Celano, NTB scanpix

Ikke et shopping-mekka

Men for de shoppinggale er nok ikke New Orleans et mekka. For selv om byen bugner av turistsjapper med glorete souvenirer, hot sauce eller karnevalsutstyr, finnes det få butikker for dem med raffinert smak.

For å finne dette, må man kjøre et godt stykke ut av byen. Unntaket er kanskje Magazine Street, en lang og mer hipster gate i Uptown.

Den veksler på å huse villaer og områder med butikker, gallerier og kafeer. Noen kule og trendy, andre slitne og umoderne. Som New Orleans forøvrig: Full av kontraster.

Kan du dette reisetrikset?

STEMNING: Selv om New Orleans er et mekka for musikere, må man ikke være musikkinteressert for å ha glede av byen. Men de mange gatemusikantene som preger spesielt French Quarter, er med på å ramme inn stemningen og opplevelsen av byen, på en helt unik måte. Foto: Christine Gulbrandsen

Ting å gjøre i New Orelans:

  • Nyt den lokale maten du får servert på New Orleans mange og imponerende restauranter.

  • Rusle rundt i French Quarter, nabolaget med særpreget arkitektur og historie.

  • Besøk en av byens mange jazzklubber.

  • Delta i karnevalsfestivalen Mardi Gras, som arrangeres årlig. I år er det i starten av februar.

  • Ta en tur til Louiskatedralen og museet Cabildo, som begge ligger rett ved parken Jackson Square i French Quarter.

  • Smak på New Orleans-spesialiteten beignet, en frityrstekt kake drysset med melis.

  • Louis Armstrong er hedret med en egen park i byen, stikk innom denne.

  • Ta en tur gjennom det historisk viktige nabolaget Tremé.

  • Spaser gjennom det vakre nabolaget Garden District og beundre de flotte hjemmene her.

  • Legg turen til The National World War II Museum, som holder til i New Orleans.

FIKS HUSET MITT! Katrina-orkanen ødela store deler av New Orleans i 2005. Dette huset er gjenoppbygd, men ligger i et område hvor ødeleggelsene fortsatt preger nabolaget. Skiltet "Fix my street" er en oppfordring til myndighetene om å prioritere også de fattige nabolagene. Foto: Christine Gulbrandsen

Les mer om reiser til USA:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen