Fire år etter at leger ved Rikshospitalet ba Helsedirektoratet om en avklaring om hvorvidt fosterreduksjon er tillatt i Norge, har det hersket full forvirring om saken i sykehusnorge, melder NRK.

Helseminister Bent Høie (H) har bedt Helsedirektoratet om å kalle inn representanter for de ulike fagmiljøene for å finne ut hvordan slike saker best kan bli løst. Mandag neste uke skal helseministeren få råd fra Helsedirektoratet i saken.

Leder i Rådet for legeetikk, Svein Aarseth, mener gravide har rett til å fjerne ett eller flere fostre ved tvilling— eller trillinggraviditet, hvis de selv ønsker det. Etter 12. uke må spørsmålet bli behandlet i en abortnemnd.

- I den grad det er teknisk mulig, er det fritt fram for fosterreduksjon før uke 12, slik vi forstår abortloven. Etter grensen for selvbestemt abort må ønsker om fosterreduksjon behandles på samme måte som abortønsker. Det er kvinnens ønsker eller behov som må styre dette, sier Aarseth.

Rådet for legeetikk trekker frem en rekke etiske problemstillinger ved et slikt inngrep, blant annet muligheten for seleksjon, og risiko for spontanabort eller skade på morens helse på kort og lang sikt.

I Danmark blir det lettest tilgjengelige fosteret fjernet for å unngå seleksjon, og Rådet for legeetikk er positive til en slik praksis