— Vi opplevde et kraftig trykk i løpet av sommeren, bare i juli-måned utstedte vi 78 nødpass, noe som var flere enn i hele 2015, sier ambassadør Ingvard Havnen ved den norske ambassaden i København.

I år har flere av ambassadene og norske utenriksstasjoner opplevd en

. Årsaken er utvidet grensekontroll i Norden, innenfor Schengen og i flere europeiske land.

— Men det er nyanser i dette, vi kjørte en offensiv kampanje mot transportører og arrangører av festivaler og fotballcuper for å gjøre folk oppmerksomme på dette. Og vi har i stor grad nådd frem, sier Havnen.

I juli ble det riktignok så mange henvendelser at hele ambassaden måtte i sving for å hjelpe nordmenn hjem.

— I første rekke gjaldt det Roskilde-festivalen. Det hadde sammenheng med at mange skulle reise via Sverige og der var det streng passkontroll ved grensen. Det ble både ekstrakostnader og forsinkelser i reiseplaner for en del nordmenn. Vi måtte mobilisere for å sørge for at de skulle få utstedt sine pass så fort som mulig, sier Havnen.

Har du sjekket passet?

Mottatt henvendelser fra norske reisende

Det ble også registerert flere henvendelser enn normalt fra nordmenn som ble stående i grensekontroll i

. Men Utenriksdepartementet melder om at det har vært en nedgang i utstedelse av reisedokumenter i Frankrike sammenlignet med fjoråret, men at det har sammenheng med færre norske turister i år enn i 2015.

— I tillegg til henvendelsene til ambassadene har også UDs operative senter fått et mindre antall henvendelser om norske reisende som er blitt avvist ved grensekontroller gjennom sommeren, sier seniorrådgiver Åsmund Moe i UD.

I europeiske land er passet det eneste gyldige identifikasjonsdokumentet for nordmenn. Den utvidede grensekontrollen i Norge, Sverige og Danmark gjelder frem til midten av november.

Har du tips til denne saken? Send oss en epost!

Blitt flinkere til å unngå nødpass

I juni og juli ble det totalt utstedt 9279 nødpass i Norge, mot 15.275 i samme periode i fjor, opplyser Politidirektoratet. I tillegg ble det utstedt 915 provisoriske pass som er et midlertidig pass med elektronisk brikke.

Ved Gardermoen politistasjon ble det utstedt 1035 nødpass i sommer, mens det i Oslo ble utstedt 804 nødpass og 761 provisoriske pass.

Ifølge Politidirektoratet har det vært en stor økning i utstedelsen av ordinære pass i inneværende år.

— Det har vært en stor økning i utstedelsen av ordinære pass i inneværende år. Dette kan skyldes gjeninnføring av grensekontroll i flere europeiske land, samt diverse presseoppslag om at det kan være behov for pass på reise i Norden. Publikum har derfor sikret seg ved å bestille pass til hele familien uansett reisemål utenfor Norges grenser, sier seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratet.

Les mer om reise og forbrukerrettigheter:

Havnet på sykehus i Thailand – prislapp: 355.000 kroner

Mellomlandingen ble kansellert – fikk ny avreise før hun skulle lande…

Dette blir vi mest syke av på reisen

Ble nektet av Norwegian å bli med på grunn av allergi

Slik fungerer Airbnb: Fem råd før du bestiller

Selv ikke da Ivar gjorde anmeldelsen mer positiv, ble den godkjent av Tripadvisor

Er du en av 800.000 som må fornye dette kortet?

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen