OBERSTDORF (Aftenposten) : Tirsdag er første renn i Hoppuka i Oberstdorf. Hoppdressen kan avgjøre om en utøver vinner eller ender på kulen. Vi har besøkt Norges sjefsskredder Andreas Vilberg.

I et hvitt, litt slitent hus, ikke langt fra Holmenkollbakken, syr Andreas Vilberg på dresser som hopperne skal ha på i Hoppuka.

Han kaller det "et hemmelig sted, ingen journalister har vært her tidligere", skjønt 30-åringen har ikke så mye å skjule. I det ene rommet står store ruller med stoff i ulike farger, hver på 25 meter. I det andre et stort bord der mønster legges på stoffet, holdt på plass av et par brusflasker, og det klippes med stø hånd.

Har følt dressen på kroppen

I snart fem år har Vilberg målt skihoppere i bare underbuksen, sydd dresser til dem, fulgt opp med flere målinger, satt seg inn i nye regler og vært med til renn med symaskinen i bagasjen. Han syr 80 til 100 dresser i året. Hver tar et par timer med den rutinen han nå har, og de koster 5000 kroner hver.

SKUFFET: Andreas Fannemel ble disket i Klingenthal. Foto: METTE BUGGE

Denne sesongen er norske hoppere blitt disket syv ganger på grunn av feil med hoppdressene. Så sent som sist søndag ble i tillegg Tom Hilde disket i Kontinentalcupen i Engelberg. I Hoppuka ønsker både skredder, trenere og utøvere at alt skal være på stell. Men de kan ikke garantere det.Andreas Vilberg har deltatt i Hoppuka selv også. Som aktiv sydde han sine egne dresser. Han ble disket én gang i karrièren.

Fargene har stor betydning

Fargen på dressen har noe å si. Den røde er tregere, og passer de gangene hopperne vil ha mer løft og mindre fart. De svarte er raske, og i alle fall å foretrekke i skiflyvningsbakker. Dressene tilpasses den bakken der det er konkurranse.

— I en K 90-bakke kan man bruke en lys dress. I bakvind er det fordel med lys dress, mye oppdrift krever mørk. Men det er ikke så lett å bytte dress etter forholdene.

- Men hvor viktig er egentlig en dress? Er det ikke bedre å holde seg godt innenfor reglementet enn å ligge på grensen?

— En hoppdress kan sammenlignes med en Formel 1-bil. Selv om en annen sjåfør hadde satt seg inn i verdensmester Lewis Hamiltons bil, ville han ikke kjørt så fort med den, fordi den ikke hadde passet. Britens bil er tilpasset ham. Marit Bjørgens ski passer ikke til Therese Johaug. Derfor bruker langrennsløperne mye tid på å finne de rette skiene, og hopperne mye tid på å få den riktige dressen.

- Men kan virkelig en dress være så avgjørende?

— Ja, mer avgjørende enn hoppskiene. Jeg vil si det så sterkt at Rune Velta aldri hadde vunnet VM-gull i Falun, hvis han hadde hoppet med den dårligste VM-dressen. Han hadde ikke engang kommet til finaleomgangen.

Akkurat nå er Andreas Vilberg med laget i Oberstdorf. Han ønsker ikke at de aktive skal bli disket på grunn av regelbrudd fordi de ikke rettet seg i ryggen eller glemmer å spise og drikke.

— Spesielt rundt midjen kan det skje at hopperen mister én centimeter hvis magen blir innhul. Dressen kan være OK under målingen på morgenen, men kroppen kan ha forandret seg til kvelden, og da går ikke dressen gjennom kontrollen. Gutta skal stramme opp musklene når de blir målt, men ikke "blåse seg ut". Dressen må uansett ikke være større enn tre centimeter noe sted på kroppen, og heller ikke trangere enn én centimeter. Derfor legger vi oss på to centimeter for å være godt innenfor. Likevel kan det forekomme at en dress forskyver seg og blir annerledes fra bommen til landing. Og dermed blir det disk, sier Vilberg.

Frustrert av diskingen

Anders Fannemel er en erfaren hopper, men denne sesongen er han disket to ganger på grunn av hoppdressen. Han skylder ikke på skredderen.

Den første disken skjedde i Klingenthal. Da hadde dressen forskjøvet seg, slik at den ble for vid rundt knærne og for smal lenger opp.

— Jeg kunne vært bedre forberedt om hvorledes man skal stå på målingen. Jeg hadde aldri blitt målt på den måten før, sier han.

I Engelberg, det siste rennet før Hoppuka, skjedde det igjen.

– Jeg må innrømme at jeg ble frustrert da det skjedde. Jeg hadde vunnet kvalifiseringen med det lengste hoppet, og har selvsagt ikke lyst til å jukse.

Fannemel er i Hoppuka for fjerde gang, og er helt enig i at dressen betyr mer enn skiene.

— Jeg merker stor forskjell på en gammel og ny dress. Den gamle kjennes mer slufsete ut, den blir mykere og får ikke helt den strekken i luften.

Andreas Stjernen påstår at han av alt i utstyrsbagen er mest glad i hoppdressen. Han sverger til rød hoppdress.

— Jeg har god erfaring med den.

Trønderen ble disket under verdenscuprennet på Lillehammer.

— Det skyldtes at jeg hadde skrittet på dressen for langt ned. Jeg kom ikke engang til bommen, men måtte dra ned.

Også Johann Forfang er enig i at hoppdressen betyr mest. Han er ikke blitt disket denne sesongen, men ble det to ganger i fjor, blant annet i VM.

— Står du med litt dårligere holdning med dressen på når målingen foretas, får du luftbobler rundt omkring som gjør at dressen blir større. Du må stå riktig.

Aftenpodden Sport julespesial: Dette er årets bajas og årets ufyselige utøver