MICHAEL ADAMS-MAGNUS CARLSEN 0,5-0,5

Magnus Carlsens seiersrekke i storturneringen Shamkir Chess fikk en slutt mandag. Michael Adams, som var en del av Carlsens team i sammenheng med den siste VM-kampen mot Viswanathan Anand, holdt verdensmesteren til remis.

Etter fire timers spill så det ut som at partiet gikk mot en svært spennende fase, da begge spillere hadde dårlig tid. I stedet endte det med en trekkgjentakelse, og dermed remis.

Adams er nummer 16 på verdensrankingen, mens Carlsen er suveren på toppen av samme liste. Nordmannen avviser imidlertid at mandagens uavgjortresultat var overraskende.

— Jeg mener remis mot Michael med svart er helt fint, og helt normalt, sier Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Ville spille komplisert

Carlsen, som spilte med de svarte brikkene, forteller at han var fornøyd med åpningen.

— Jeg var fornøyd. Jeg ville bare spille en komplisert kamp, sa Carlsen.

Gjennom mesteparten av partiet hadde Adams størst vinnersjanser, ifølge sjakkcomputere. Det var riktignok jevnt hele veien.

Det uavgjorte resultatet betyr at Carlsen mister ledelsen i sammendraget av den prestisjetunge turneringen. Wesley So (21) leder nå alene, etter at han slo hjemmehåpet Rauf Mammadov.

So og Carlsen seiler opp som de to store favorittene i turneringen. So har flere ganger uttrykt sin respekt for Carlsen. De kjenner hverandre også godt personlig. Carlsen brukte nemlig So som sparringspartner før en turnering i Monaco i mars 2011. I nest siste runde kommer et potensielt avgjørende parti i turneringen. Da spiller So med de hvite brikkene mot Carlsen.

Carlsen startet turneringen i Aserbajdsjan med en remis mot VM-rival Viswanathan Anand, før han fulgte opp med seire over Shakhrijar Mammedijarov og Fabiano Caruana.

Tirsdag spiller Carlsen med hvite brikker mot franske Maxime Vachier-Lagrave.

Shamkir Chess etter fire runder:

Wesley So, USA: 3,5

Magnus Carlsen, Norge: 3

Vladimir Kramnik, Russland: 2,5

Viswanathan Anand, India: 2

Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike: 2

Anish Giri, Nederland, 1,5

Shakhrijar Mammedijarov, Aserbajdsjan: 1,5

Rauf Mammedov, Aserbajdsjan: 1,5

Fabiano Caruana, Italia: 1,5

Michael Adams, England: 1