Schumacher lå i kunstig koma i nærmere et halvt år etter en alvorlig skiulykke 29. desember i fjor. 45-åringen pådro seg livstruende hodeskader.

Ifølge avisen Bild kan tyskeren kommunisere med sine kone Corinna og sine barn. Tilstanden skal være så stabil at han ikke lenger trenger eksperthjelpen han fikk på sykehuset i Grenoble.

Det var Schumachers manager Sabine Kehm som mandag kunne fortelle om den drastiske utviklingen i tilstanden hans.

— Michael har forlatt sykehuset for å fortsette sin langvarige rehabiliteringsfase. Han er ikke lenger i koma, sa Kehm.

— Hans familie vil uttrykke sin takk til alle legene, pleierne, sykesøstrene og terapeutene i Grenoble, så vel som førstehjelperne på ulykkesstedet, som i disse første månedene har leverte fremragende arbeid. Familiens takk gjelder også alle de mennesker som har sendt Michael så mange gode ønsker. Det har sikkert hjulpet ham.

Ber om ro

Schumacher ble verdensmester i formel 1 hele sju ganger. Han tilbrakte store deler av karrieren i Ferrari. Han la opp etter 2006-sesongen, men gjorde comeback i 2010 og kjørte tre sesonger for Mercedes.

Nyheten om at Schumacher har forlatt sykehuset er den første siden april. Da ble det rapportert at Schumacher viste tegn til bedring.

Menneskene rundt Schumacher ber om ro i tiden som kommer.

— Fremover ber vi om forståelse for at hans videre rehabilitering finner sted utenfor offentlighetens oppmerksomhet, sa manageren.

Uttalelsene sier lite om man kan ha forhåpninger om at Schumacher kommer til å gå eller snakke igjen.

Dårlige prognoser

Tidligere formel 1-lege Gary Hartstein skrev på sin blogg tidligere i juni at sannsynligheten er lav for en normalisering av en persons tilstand som i en lengre periode har vært i koma.

— Hvis Michael er i en minimal bevissthetstilstand er utsiktene litt bedre. I så fall ville det være en lav, men realistisk sjanse for bedringer i hans bevissthetstilstand over de neste måneder og år. Men når det er sagt er det fortvilende få pasienter som i den tilstanden etter seks måneder ender med å kunne snakke, gå, kle på seg og så videre, skrev Hartstein.

Schumacher ble etter ulykken operert to ganger for å lette trykket i hjernen. Legene begynte å vekke ham 30. januar, og det ble varslet at oppvåkningsprosessen ville vare lenge.

To måneder senere opplyste Kehm at Schumacher viste tegn på at han var i ferd med å våkne.

Fakta om Michael Schumacher

  • Alder: 45 (3. januar 1969 i Hürth-Hermülheim, Tyskland)

  • Sivilstand: Gift med Corinna, to barn (Gina-Maria og Mick)

  • Tidligere formel 1-fører

  • Tidligere lag: Jordan, Benetton, Ferrari, Mercedes

  • Formel 1-debut: 25. august 1991

  • Grand Prix-seirer: 91

  • VM-titler: 7 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)

  • Aktuell: Schumachers manager opplyste mandag at han er ute av koma og har forlatt sykehuset i Grenoble. Han lå nesten et halvt år i kunstig koma etter en skiulykke 29. desember.

(bt.no / NTB)