NEDERLAND-TYSKLAND 1-2:

Premissene var greie for Nederland før kampen mot erkerival Tyskland onsdag kveld: De skulle ta poeng, og helst vinne, etter det ydmykende tapet mot Danmark i sin første kamp. Med tap var det så å si slutt for VM-finalisten i 2010 og en av dette EMs desiderte forhåndsfavoritter.

Slik gikk det ikke. To mål av Mario Gomez var nok til å senke Nederland onsdag kveld, men nederlenderne kan fortsatt gå videre med seier mot Portugal i siste kamp, og om Tyskland slår Danmark. Da vil nemlig tre lag stå med tre poeng, og målforskjellen i kampene dem imellom vil avgjøre.

– Vi er selvsagt svært skuffet over at vi tapte. Vi innledet kampen bra, men så scoret Tyskland et mål ut av ingenting. I dag var vi ikke sterke nok og viste ikke nok mot et meget godt tysk lag, sa Nederlands landslagssjef Bert van Marwijk.

– Situasjonen er fortsatt slik at vi har sjansen til å gå videre. Vi må slå Portugal med to måls margin og håpe at tyskerne slår Danmark. Jeg tror ikke Tyskland kommer til å ta lett på den kampen, sa treneren som for to år siden førte Nederland helt til VM-finale.

Sjanser

Etter sju minutter fikk Nederland kampens første store sjanse, da van Bommel slo en glitrende pasning til van Persie, som fikk ballen helt alene med tyskernes keeper Manuel Neuer.

Arsenal-spissen har vært en av Premier Leagues store profiler denne sesongen, men han avsluttet svakt, og Neuer ble stående og reddet greit.

Van Persie ble vakkert spilt igjennom, men heller ikke denne gangen får han til noen ordentlig god avslutning. Ballen går noen meter til side for mål.

Etter 11 minutter fikk van Persie nok en god mulighet da han ble vakkert spilt igjennom. Heller ikke denne gangen lyktes storscoreren.

Lekkerbisken

Tyskerne kom mer med i kampen etter hvert, og tok ledelsen etter vakkert spill:

Bastian Schweinsteiger fikk ballen fra Thomas Müller, som på lekkert vis ga ballen til Mario Gomez. Spissen vendte og satte ballen kaldt bak Maarten Stekelenburg.

Etter målet tok Tyskland over, og det tok bare 14 minutter før neste mål kom: Nok en gang Schweinsteiger til Gomez, som fikk ballen inne i 16-meteren. Litt skrått på mål avsluttet han hardt og sikkert i mål.

— Viste klasse

- Mario har alltid vist stor kampånd. Han er ofte blitt utsatt for kritikk, men han har alltid reist seg for egen maskin. Målene hans i dag viste klasse, og de kommer til å gjøre ham godt, sa den tyske landslagssjefen Joachim Löw etter kampen.

Gómez har måttet tåle en del kritikk i hjemlandet, men han slo tilbake og topper EMs scoringsliste med tre mål på to kamper.

– De siste sluttspillene har vi tapt vår annen kamp, og det ville vi rette på. Nå er døren til kvartfinale temmelig åpen, sa Löw, som ble imponert av Sami Khedira og Bastian Schweinsteiger i ankerrollene på midtbanen.

– Vi er glade for at vi vant. Det var ikke lett, og vi måtte kjempe hardt for det. Jeg både fikk og utnyttet rom framover på banen i dag, sa Schweinsteiger, som spilte fram til begge scoringene.

– Stemningen i troppen blir stadig bedre, og nå vil vi slå Danmark også.

(saken fortsetter)

FORTVILET: Wesley Sneijder får trøst av Lukas Podolski. FOTO: Scanpix

Bytter

Der og da virket det sluttkjørt for Nederland, som hadde svært lite å by på i første omgang.

I pausen gjorde trener Bert van Marwijk to bytter: Klas Jan Huntelaar og Rafael van der Vaart inn for Ibrahim Afellay og Mark van Bommel.

Endringene så ikke ut til å ha en umiddelbar effekt, og det var Tysklands midtsopper Mats Hummels som fikk omgangens første sjanse da han fikk gå hele veien og avslutte fra 16 meter. Stekelenburg måtte gi retur, men den ble det ingenting ut av.

Nederland-redusering

Etter at det var spilt rundt en time våknet Nederland.

Arjen Robben slo flott til van Persie, som avsluttet fra 18 meter. Skuddet var hardt og godt, men gode Neuer slengte seg og slo ballen til siden.

Etter hvert ble det rom begge veier, med Nederland som det sjanseskapende laget. Wesley Sneijder hadde begge muligheter, men ballen ville ikke i mål. Ikke før i det 72. minutt: Van Persie dro av Hummels og sendte av gårde et overraskende skudd med høyrefoten fra 18 meter — rett i mål.

(saken fortsetter)

MÅL: Robin van Persie scoret et nydelig mål. FOTO: Scanpix Etter dette presset Nederland for en utligning, men de var i realiteten ufarlige mot solide tyskere det siste kvarteret.

Dermed kan en av forhåndsfavorittene ryke ut av EM i gruppespillet.

Tyskland ligger åpenbart godt an, men kan ryke ut til tross for to seiere på rad. Da må de tape mot Danmark og Portugal slå Nederland. Da vil tre lag ha seks poeng, og da vil målforskjellen i kampene de tre imellom avgjøre.