Mandag offentliggjorde verdens antidopingbyrå (WADA) en rapportom omfattende systematisk doping, korrupsjon og ødeleggelse av 1417 dopingprøver i Russland.

Rapporten har rystet friidretten i sine grunnvoller.

NYHETSANALYSE:

– Vi tror helt klart ikke at Russland er det eneste landet med et dopingproblem, og vi tror heller ikke at friidrett er den eneste idretten med et dopingproblem, uttalte Dick Pound, som har ledet arbeidet med rapporten.

Kommisjonen har ikke hatt mandat til å undersøke andre nasjoner eller idretter, og mener opplysningene i den 325 siders lange rapporten bare er toppen av et isfjell.

Grigorij Rodsjenkov fikk hard medfart i rapporten. Tirsdag kveld uttalte Russlands sportsminister at Rodsjenkov trekker seg som leder av Russlands dopinglaboratorium. Han ledet laboratoriumet også under vinter-OL i Sotsji i 2014, der Russland ble da beste nasjon med 13 gullmedaljer. Laboratoriet er nå blitt suspendert.

— Nå må det ryddes opp

Anklagene som nå rammer russisk friidrett kaster derfor også et mistenkelighetens slør over dopingarbeidet under de olympiske lekene.

Mangeårig dopingjeger og nå viseformann i Det internasjonale skforbundets medisinske komité, Inggard Lereim, ber om at WADA undersøker også flere idretter.

KRITISK: Inggard Lereim. Foto: NTB scanpix

— Nå må det ryddes til bunns. Dette laboratoriet var ansvarlig for dopinganalyse etter OL i Sotsji. Hvordan er det blitt behandlet? Det var en del WADA-inspektører der som kunne fange opp ting, men man bør stille spørsmål ved det. Jeg håper WADA går videre med dette, sier Lereim til Aftenposten. - Hva tenker du om den russiske OL-innsatsen i lys av avsløringene i WADA-rapporten?

— Med de forpliktelser jeg har kan jeg ikke tillate meg å slenge spesielle mistanker mot enkelte nasjoner. Men hele systemet må gjennomgås. Jeg håper vi får visshet om hvordan disse analysene er blitt gjennomført.

- Men skaper WADAs friidrettsavsløringer bekymring også med tanke på andre idretter?

— Det er klart. Russland er også tildelt flere store begivenheter, som fotball-VM (i 2018, journm.anm.). Når dette avdekkes slik, må det sikres at ting er i orden før disse begivenhetene gjennomføres. Jeg regner med at WADA følger opp med undersøkselser og konkrete krav som må fylles, sier Lereim.

BAKGRUNN:

IOC: — Ikke bekymret

Jelena Välbe, president i det russiske skiforbundet, er klar på at det ikke er et dopingproblem i russisk langrenn.

— Jeg er helt rolig når det gjelder mitt lag. Vi har ikke noe problem med doping. Det er bare å fortsette testingen, sier Välbe til R-sport, ifølge Expressen. Hun avfeier WADA-rapporten som et «politisk spill».

Dopinglaboratoriet i Moskva er suspendert etter WADAs dopingrapport. Foto: NTB scanpix

Den internasjonale olympiske komité (IOC) diskuterte WADA-rapporten i et møte tirsdag. IOC er ikke bekymret for det russiske dopinglaboratoriets rolle under Sotsji-OL, ifølge The Guardian.De ba imidlertid Det internasjonale friidrettsforbundet om å innlede etterforskning mot alle utøvere og trenere som anklages for brudd på dopingreglementet i WADAs rapport.

SLIK REAGERTE RUSSISKE IDRETTSTOPPER:

Lereim: — Dette overgår alt av skandaler

Inggard Lereim er rystet etter mandagens dopingbombe.

— Jeg har opplevd mange skandaler. Dette overgår alt. Det er mye mer enn man kunne forestille seg. Det er ødeleggelse av over 1400 dopingprøver, og det er etablering av et skyggelaboratorium som skulle stoppe oversending av positive resultater til hovedlaboratoriet. Vi har ikke vært kjent med slikt før, sier Lereim.

- Hva har vært ditt inntrykk av russisk antidopingarbeid?

— Det gikk fra ingenting til at man trodde det ble litt bedre. De har sine tradisjoner på dopingsiden fra Jernteppet-tiden. Jeg har vært noe mer optimistisk når det fra flere hold, også fra norsk side, er blitt forsøkt å lære opp personell til å ta kvalifiserte prøver. Når lederen av laboratoriet da gjør ting som er kommet frem her blir man meget skuffet og ytterst kritisk. Og han er ikke alene, ifølge WADA er det flere støttespillere med mye makt som har bidratt til dette, fastslår Inggard Lereim.