NYDALEN (aftenposten.no): Her er den komplette listen over TV 2s kommentatorer og eksperter som vil prege kanalen under vinterens OL i Russland.

I forbindelse med opptakene til fredagens Senkveld-sending var flere av ekspertene og kommentatorene samlet i Nydalen i Oslo i forkant av kanalens første OL som rettighetshaver på TV.

  • Se video fra presentasjon øverst i saken (Video: Kjetil Flygind).

Traa: — Priviligert

Og som listen under viser er blant andre tidligere kulekjørerdronning Kari Traa blant profilene. Traa skal fungere som ekspertkommentator i freestyle og kulekjøring. Der blir hun Kasper Wikestads makker i kommentatorboksen.

Kari Traa var tilstede i TV 2s studio i Nydalen torsdag, og hun gleder seg til å prøve et OL fra kommentatorplass.

— Jeg føler meg veldig priviligert som får lov til å være med på dette. Jeg hadde kanskje regnet med at noen skulle ta kontakt med meg, det er jo ikke så mange med den bakgrunnen som jeg har. Men det blir utrolig artig. Forhåpentligvis får jeg noen norske utøvere å kommentere også, sier Traa.

- Hva blir oppgavene dine?

— Kulekjøring er jo en dommeridrett, de bedømmer jo alle utøverne rett forfra, mens vi ofte ser dem fra siden og alle mulige vinkler. Derfor blir min jobb å prøve å fortelle på en enkel og grei måte hva kulekjøring er. Og så er det litt nye regler jeg må sette meg inn i og nye utøvere jeg må lese meg litt opp på. Jeg må på skolebenken før OL, så får vi se etter OL om jeg består, sier Traa til Aftenposten.

Fra håndball til skiskyting

Den kjente håndballprofilen i TV 2, Harald Bredeli, skal kommentere skiskyting. Der får han med seg Ole Kristian Stoltenberg som ekspertkommentator, mens Raphaël Poirée og Kjell Ove Oftedal blir vanlige eksperter.

Harald Bredeli er for mange kjent som håndballkommentator fra diverse mesterskap gjennom en årrekke. Nå får han ansvaret med å kommentere skiskyting i Sotsji. Det er en øvelse som i mange år ble kommentert av NRK-legendene Kjell Kristian Rike og Jon Herwig Carlsen.

— Å på en måte skulle overta etter dem blir en utfordring, definitivt. Og det norske sportspublikummet er konservativt, man vil gjerne ha det slik som det har vært. NRK har lagt listen for oss, de har gjort en fenomenal jobb. Å skulle sende et OL blir en voldsom utfordring for TV 2 og for oss som skal formidle de ulike øvelsene. Men jeg har veldig tro på denne gjengen. Det er et toppet mannskap, sier Bredeli.

Raphaël Poiré blir med på TV 2s lag som ekspert. Den tidligere skiskytteren er stolt over å få sjansen på norsk TV.

— Som franskmann er det stort for meg å få lov til å jobbe for norsk TV. Det blir en utfordring, men jeg har gjort litt av dette på fransk TV tidligere så det tror jeg skal gå bra. Men jeg er ikke helt komfortabel med det ennå. Men det kommer seg nok, sier Poirée til Aftenposten.

Samdal ekspert

Langrenn skal også være i de beste hender når TV 2 stiller med den kompetente troikaen Svein Tore Samdal (ekspertkommentator), Odd-Bjørn Hjelmeset (ekspert) og Fredrik Aukland (ekspert) når Petter Northug, Marit Bjørgen og Therese Johaug gyver løs på løypene i Sotsji.

I juli er Christian Paasche og Johan Kaggestad et fast innslag på TV 2 når de kommenterer Tour de France. I OL skal Kaggestad være ekspert i studio, mens Paasche skal kommentere langrenn.

— Det blir en kjempeutfordring å skulle gjøre dette etter NRK. De har vært superflinke på alle mulige måter. Og man kjenner jo at fallhøyden er stor. Men forhåpentligvis kan man bruke det til å stille enda bedre forberedt enn man ellers ville gjort. Og det som gjør langrenn spesielt er at man bør ha en rimelig grei oversikt, historisk, over Norges innsats, det er folk opptatt av. Og akkurat på det punktet er det en del å pugge, sier Paasche.

Alsaker på alpint

Øyvind Alsaker er en av TV 2s mest profilerte kommentatorer. Fotballkommentatoren får ansvaret for alpint og håper selvsagt å få kommentere et norsk gull.

— For en alpinkommentator ville det vært stort. I motsetning til Harald Bredeli og Christian Paasche som daglig skal dra inn norske gullmedaljer, sitter de litt lenger inne i alpint, sier Alsaker.

— Det blir en del å friske opp, men min jobb er å formidle stemningen mer enn å vurdere skikjøringen. Der får jeg med meg dyktige folk som kan det.

- Er det en fordel å ha god erfaring med å kommentere store ting når man skal gi seg i kast med et OL?

— Jeg tror vi skal være så ærlige å si at det å kommentere er et fag. Og det er en del ting som er felles enten det er fotball, alpint eller andre ting man kommenterer. Det handler om dynamikk, det handler om engasjemet, og det kan nok være at det gjør det lettere å gå inn i en sånn jobb med en viss erfaring. Man vet hva det handler om, sier Alsaker.

Wathne og Senkveld

Programleder ute fra langrenns- og skiskytterstadion blir Davy Wathne.

Som Aftenposten skrev onsdag, skal Senkveld sende fra OL-byen hver kveld. Thomas Numme og Harald Rønneberg blir derfor å finne i Sotsji mens lekene pågår. Med seg på sitt lag får de Truls Svendsen og Else Kåss Furuseth.

Programlederne for TV 2s OL-studio blir Carsten Skjelbreid, Julie Strømsvåg, Annemarta Giske og Arill Riise.

TV 2s OL-team:

K=kommentator

EK: ekspertkommentator

E=ekspert

Skiskyting:

K: Harald Bredeli

EK: Ole Kristian Stoltenberg

E: Raphael Poiree

E: Kjell Ove Oftedal

Langrenn:

K:Christian Paasche

EK: Svein Tore Samdal

E: Odd-Bjørn Hjelmeset

E: Fredrik Aukland

Hopp og kombinert:

K: Jørn Sundby

EK: Kjetil Strandbråten

Alpint:

K: Øyvind Alsaker

Freestyle/Snowboard:

K: Kasper Wikestad

EK freestyle/kulekjøring: Kari Traa

EK freestyle/hopp: Hilde Synnøve Lid

EK snowboard: Jonas Greve

Ishockey:

K: Morten Langli

K Knut Skeie Solberg

EK: Bjørn Erevik

E: Ole Eskild Dahlstrøm

E: Geir Hoff

Skøyter:

K: Asbjørn Myhre

E: Mikael Flygind Larsen

Curling:

K: Jørgen Klem

E: Sander Rølvåg

Kunstløp:

K: Dorthe Skappel

E: Christer Tornell

Kortbane skøyter:

K: Eirik Koren

Bob, skeleton, aking:

K: Mads Kaggestad

Programleder langrenn/skiskytingsstudio:

Davy Wathne

Programledere OL-studio:

Carsten Skjelbreid

Arill Riise

Annemarta Giske

Julie Strømsvåg

Studioekspert:

Johan Kaggestad

Senkveld i Sotsji:

Thomas Numme og Harald Rønneberg

Truls Svendsen

Else Kåss Furuseth