LILLESTRØM-SOGNDAL 1-2

ÅRÅSEN/OSLO: Lillestrøm kjemper om å overleve i Eliteserien, men tapte 1-2 for Sogndal søndag, og er dermed fortsatt på nedrykksplass.

Det er imidlertid hendelsen etter en drøy time, på stillingen 0-0, som vil bli heftig debattert de neste timene.

Sogndal-spiller Martin Ramsland ble hindret innenfor sekstenmeteren, og dommer Svein-Erik Edvartsen Edvartsen pekte på straffemerket.

LSK-kaptein Frode Kippe ble utvist, men mange mente det var Marius Amundsen som sto for forseelsen.

Amundsen mente selv at Edvartsen ikke hadde en anelse om hva som hadde skjedd.

— Han spurte oss «hva vil dere skal skje?». Han spurte oss. Det er litt merkelig, fortsetter LSK-spilleren.

Norsk OL-profil frykter han ble smittet av zikaviruset: - Jeg ble stukket 60–70 ganger.

Edvartsen: - Lillestrøm-kyniske

Etter kampen kom Edvartsen til pressesonen for å forklare sin side av saken, på svært engasjert vis:

Her forlater Frode Kippe gressmatten etter å ha blitt utvist mot Sogndal. Foto: NTB SCANPIX

— Vi ber om fair play, men i stedet møter vi Lillestrøm-kynisme at verste sort. Ingen av dem ville svare meg. Jeg konfererte med mine assistenter, og alle var enige om at Frode Kippe hadde gjort en forseelse som kvalifiserte til rødt kort – etter de nye reglene som kom 1. juli. Kippe hadde ingen mulighet til å "challenge the ball", som det heter, forklarte Edvartsen.Ingen i dommertrioen hadde fått med seg at det var den andre stopperen, Marius Amundsen, som startet forseelsen mot Ramsland.

— Det er jeg som skulle ha hatt det røde, men vi spurte hvilken situasjon han dømte for – uten å få svar, sier Amundsen etter å ha studert opptaket på Iphonen Aftenposten låner ham.

- Det verste jeg har hørt

Etter å ha sett episoden på TV, var Edvartsen like klar i sin dom.

— Begge forseelsene kvalifiserte til rødt kort, men den første så vi ikke. Jeg spurte mine assistenter hvem som skulle ha det røde kortet, og de svarte nummer 13 (Kippe). Men for å være sikker, spurte jeg de to involverte om hvem som skulle ha det røde kortet. Vi tipper ikke når vi skal gi rødt kort. De unnlot å svare, og det er da jeg spør hvor ærligheten og fair play er, fortsatte Edvardsen.

— Dette er det verste jeg har hørt, Edvardsen, sa en hoderystende Kippe, som sto i en døråpning og hørte på stemmeprakten til dommeren.

Ettersom Edvardsen mener at begge forseelsene kvalifiserte til rødt kort, kommer LSK til å kaste bort gebyrpengene hvis de protesterer på avgjørelsen. Det betyr at Kippe må stå over i nøkkelkampen mot Stabæk på Nadderud lørdag.

- For en dramatikk!

Også i sosiale medier ble det heftig debattert om hvorvidt Edvartsen straffet feil spiller.

livedekningen til lokalavisen Romerikes Blad, var dommen klokkeklar:

— Veteranen (Kippe, journ. anm.) løper riktignok over Sogndal-spissen etter at Amundsen har lagt ham i bakken, men det må da være forseelsen til Amundsen som straffes der? Dommer Edvartsen viser ut feil mann! For en dramatikk vi har på Åråsen!

Også TV2s livedekning konkluderte med det samme.

VG-journalist Morten Stokstad reagerte også på situasjonen og spør på Twitter: - Klarte Edvartsen å vise ut feil spiller?

Politiets oppførsel vekker harme blant RBK-fansen: - Ble bedt om å kle av seg.

Kranglet i ett minutt

LSK-kaptein Kippe var uansett opprørt over situasjonen og stod igjen og kranglet med dommer Edvartsen i rundt ett minutt etter at han ble vist det røde kortet.

I alle fall scoret Sogndals Gilbert Koomson sikkert på straffen, selv om LSK-keeper Arnold Origi gikk til riktig hjørne.

Svein-Erik Edvartsen under Lillestrøm-Sogndal på Åråsen. Foto: NTB SCANPIX

Bare fire minutter senere sto det 1-1. Ifeanyi Mathew tok en Sogndal-avklaring på hel volley fra 20 meter, og ballen suste inn i hjørnet, utagbart for Mathias Dyngeland.

Bare tre minutter etter dette igjen tok Sogndal tilbake ledelsen. Ole Amund Sveen ekspederte inn innlegg fra høyresiden etter at LSK-keeper Arnold Origi hadde gjort nok en tabbe ved å miste innlegget i bena på Sveen.

Dermed var LSK igjen poengløse. I det hele tatt har de siste to månedene vært traurige for «Fugla», som ikke har vunnet siden det ble 2-0 over Strømsgodset for to måneder siden.

Liten Erlandsen-effekt

Lillestrøm Sportsklubb oppfordret romerikingene til å være med på publikumsrekord – vel å merke mot Sogndal — i Arne Erlandsens comeback på Åråsen. Og det fikk de. 7088 tilskuere kom – mot 5891 som gammel Sogndal-rekord.

Hva fikk de ellers? Det Erlandsen hadde lovet dem. Kriging etter poeng på god, gammel LSK-manér. Det vi si: Få ballen oppover, vinn duellene og ta vare på dødballsituasjonene.

Med det de trengte mest fikk de ikke, poeng.

I neste runde venter nøkkelkamp mot nedrykningsrival Stabæk på Nadderud.

Hør denne ukens utgave av Aftenpodden Sport her: