Stakerevolusjonen har kommet fryktelig langt, sier en av foregangsmennene på området, Anders Aukland. Faktisk så langt at vi i vinter kan få se den første kvinnen som staker seg til seier i distanserenn i verdenscupen på blanke ski.

− Da må løypene og føret ligge til rette for det. Vi så det i herrerennene i Toblach og Davos i fjor, utdyper Aukland.

Han ble torsdag fremhevet som et av Marit Bjørgens stakeforbilder da hun holdt pressekonferanse på Ullevaal stadion.

Aukland mener Bjørgen er verdens beste

Langrennsdronningen forklarte at utviklingen av staking var med på hennes avgjørelse om å forlenge karrieren med minst ett år. Det motiverer henne sterkt å ta enda flere steg i teknikken som tar større og større plass i sporten.

− Det er gøy å høre. Jeg føler definitivt poenget til Marit. Hun har vunnet alt, men klarer å finne motivasjon i at sporten utvikler seg, utdyper 42-åringen.

Marit Bjørgen er verdens beste kvinnelige staker, fremhever Aukland.

Torgeir Bjørn er usikker på om Bjørgen er den aller beste til å stake. At hun har forutsetningene for å bli det, er derimot en annen sak.

— Hun er sterk i kroppen. Det ligger til rette for at hun kan bli den beste, spår NRKs langrennsekspert.

Følg oss på Twitter

Følg oss på Facebook

Alt ligger til rette, hevder eksperter

— Det er kun et tidspørsmål før en dame staker gjennom et helt verdenscuprenn - og vinner det, konkluderer Torgeir Bjørn.

Han er faktisk overrasket over at herrene ikke har prioritert mer staking i treningsarbeidet. Nå ligger alt til rette for staking.

Alexei Poltoranin vant en av etappene i årets Tour de Ski med ren staking. Foto: NTB Scanpix/Heiko Junge

— Løypene er godt preparert. Kunstsnøen er raskere enn natursnøen. Ski, staver, sko og bindinger er bedre nå, fremhever Bjørn.

Styrkeekspert: − De er best i nesten alt

Mathias Lilleheim er fagkonsulent i styrke og kraft ved Olympiatoppen. Han har jobbet tett med langrennsjentene. På spørsmål om hvor gode de norske jentene er i staking, svarer Lilleheim klokkeklart:

− De er best i nesten alt, humrer nordfjordingen.

Den tidligere spydkasteren forklarer at kvinnene naturlig nok har litt å gå på når det gjelder kroppsstyrke. I overkroppen er styrken 60 prosent av mennenes, i underkroppen 75 prosent. Jentene er dyktige i arbeidet med de stabiliserende musklene i rygg og mage. For alt brukes nemlig i en god stakebevegelse.

− Man bruker hele kroppen. Den brede ryggmuskelen og armstrekkeren blir brukt i selve stavtaket. Man må ha riktig vinkel mot underlaget og falle fremover. Beina er med på å skyve fra og skape trykk mot underlaget, beskriver styrketreneren.

Norge skal stå fremst i køen

Fremtidens langrenn vil bestå av mer staking på bekostning av diagonalgang. Det skaper noen små, men viktige forandringer i treningsarbeidet.

− De to teknikkene har samme type bevegelser, men beina er viktigere i diagonalgang. En endring vil påvirke treningen til flere og mer tidkrevende stakeøvelser.