Burkiniforbudet som er innført i en rekke franske byer i sommer, har skapt voldsomme reaksjoner langt utenfor landets grenser.

I Frankrike har saken havnet i landets øverste administrative domstol, som vurderer om de lokale forbudene er i tråd med grunnloven. Konkret behandler domstolen i Paris burkiniforbudet som er lagt ned i byen Villeneuve-Loubet i nærheten av Nice i Sør-Frankrike. Men kjennelsen som er ventet fredag ettermiddag, kommer trolig til å skape presedens for de rundt 30 byene som har lagt ned forbud mot burkinien.

Burkiniforbudene har utløst en hissig debatt om kvinners rettigheter, sekularisme og religionsfrihet.

Saken har også splittet regjeringen. Statsminister Manuel Valls støtter de lokale ordførerne og sa torsdag til TV-kanalen BFM at burkinier representerer «kvinneslaveri».

Andre mener tiltaket bare forverrer spenningene i Frankrike etter en rekke blodige terrorangrep utført av muslimske ekstremister. Utdanningsminister Najat Vallaud-Belkacem, en feminist med røtter fra Nord-Afrika, mener forbudet mot plagget er politisk motivert. Ministeren påpeker at hun selv ikke liker burkinien, men mener tiltaket nører opp under rasistiske holdninger. (©NTB)