Mange kvinner risikerer å bli pensjonstapere, både fordi de tar valg tidligere i livet som slår uheldig ut økonomisk, og fordi de fortsatt tjener mindre enn menn.

Pensjonstapere

— Alle bør være bevisst på hvilke pensjonsordninger de har, men det er langt flere kvinner som risikerer å stå igjen som pensjonstapere, sier seniorrådgiver Liv Kjær og banksjef Nancy Jensen i DNB.

Til tross for at flere kvinner enn menn tar høyere utdanning, er det menn som jobber mest. Og får best pensjon.

— Kvinner jobber mer deltid eller er hjemme. Og de velger ofte yrker som gir mindre inntekt enn hva menn gjør. Det er fortsatt slik at altfor mange kvinner tar valg som får negative konsekvenser økonomisk sett, sier de.

Som en konsekvens av dette har bare 60 prosent av alle kvinner rett til å ta ut pensjon i en alder av 62 år, mens prosentandelen for menn er 95. Kjær og Jensen ber kvinner være klar over risikoen de løper ved å jobbe mindre:

164.256 i minstepensjon

— I verste fall ender du opp som minstepensjonist. En enslig minstepensjonist får ikke mer enn 164.256 kroner i året før skatt. Hvis du er fornøyd med dette, så er det jo greit. Men i motsatt fall kan du fort bli veldig skuffet.

Duoen støtter seg blant annet til en fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført for DNB, og som viser at åtte ganger så mange kvinnelige som mannlige pensjonister føler at de ikke har råd til å gjøre det de planla eller drømte om. 16 prosent av kvinnene føler det slik, mot bare to prosent av mennene. Hun mener mange løper en unødvendig risiko ved ikke å skrive avtaler med samboer eller ektefelle.

— Kjærlighet gjør som kjent blind, og hvis forholdet tar slutt eller han faller fra, kan du sitte igjen med veldig lite, sier Kjær og Jensen.

De mener at også menn har et ansvar for å rette opp slike skjevheter. Det kan de gjøre ved å starte pensjonssparing for sin bedre halvdel.

Taper på å jobbe deltid

— I den nye pensjonsreformen vil kvinner som jobber deltid eller er hjemmeværende få enda dårlige pensjonsopptjening enn før. Da vil det vel bare være fair om mannen setter opp en månedlig spareavtale for kona eller samboeren.

Kjær sier at altfor få vet nok om sin egen pensjon, og at det er de yngste som kan minst. Pensjonsreformen som ble innført i 2011 medfører at de som er født i 1963 eller senere vil få mindre pensjon enn de som er eldre.

Ifølge Liv Kjær kan du skaffe deg oversikt over egen pensjon med enkle hjelpemidler, og nevner nettsidene www.nav.no/pensjon og www.norskpensjon.no som et godt utgangspunkt.