Microsoft Surface Pro 2 er arvtageren til Surface Pro – en liten datamaskin med en berøringsfølsom skjerm på 10,6 tommer.

Det er lett å tenke på Surface Pro 2 som et nettbrett, men bør sees på som en bærbar PC. Innvendig har den nemlig mye av den samme maskinvaren som vi finner i dagens Ultrabook-varianter.

Med sin nettbrett-formfaktor er det klart at denne datamaskinen er ment for fingerstyring, og kommer naturlig nok med Windows 8.1 som operativsystem.

Men tastaturer må til for den som ønsker å skrive en del, og brettet har derfor spesielle magnetfester for egne lettvektsomslag som fungerer som kombinert tastatur og skjermbeskytter under transport. Disse tastaturomslagene er dog ekstrautstyr.

De elektroniske musklene er det en Intel «Haswell»-prosessor som står for, næmere bestemt en Core i5 4200U på 1,6 GHz. Den gir ikke Pro 2 nevneverdig mer krefter enn forgjengeren når vi snakker om rent prosessorkrevende oppgaver, men grafikkytelsen har fått seg et klart løft.

Hele testen leser du her

Ingen spillmaksin

Noen spillmaskin skal vi ikke påstå at Surface Pro har blitt i denne generasjonen, men den bør kunne takle selv litt nyere spill dersom du lemper noe på grafikkravene.

Kvaliteten er det lite å klage på med Surface Pro 2. Det første du legger merke til er den gode IPS-skjermen med Full HD, altså 1920 x 1080 piksler, og resten av datamaskinen følger i samme takt.

Surface_Pro_tastdokk-CRmWrtRvD6.jpg

Karosseriet er lagd av en magnesiumlegering og føles solid. I forhold til et vanlig nettbrett er den slett ingen lettvekter – den veier drøye 900 gram, men selv med et av tastaturomslagene koblet til veier den mindre enn de aller fleste bærbare datamaskiner med like god ytelse.Små og tynne datamaskiner har fordelen av å være ekstra portable, men har også noen klare ulemper. Surface Pro 2 deler disse problemene ved å ha få tilkoblingsmuligheter og være nærtil umulig å skru fra hverandre for en vanlig dødelig.

Bedre batteritid

Med den nye prosessoren har i det minste batteritiden nå blitt god nok, med nærmere fem og en halv times kontinuerlig avspilling av HD-film – mer enn halvannen time opp fra forgjengeren. Mindre strømforbruk sørger også for at PC-ens vifter går mindre, ja faktisk er datamaskinen lydløs ved lave belastninger.

Pro 2 er dog ikke like glad i vedvarende jobbing med full belastning, da får nemlig viftene problemer med å ta unna all varmen, slik at ytelsen faktisk går et lite hakk ned. Men i praksis er det ikke merkbart, og full pinne over tid er dessuten ganske så atypisk bruk av denne typen datamaskin.

Les mer:

Alt om ytelsen

Konklusjon

Microsoft Surface Pro 2 er ikke den ultimate oppfølgeren til gamle Surface Pro. Skjermen er ikke like lyssterk, og datamaskinen er klart dyrere – for det du i sin tid måtte betale for en Pro med 128 GB SSD, får du nå en Pro 2 med 64 GB SSD. Og ikke glem at du i skal betale en tusenlapp for tastaturomslaget, noe de fleste vil kjøpe med som ekstrautstyr.

Surface2-K7j0GlBSj7.jpg Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Likevel er Pro 2 en ålreit oppdatering. Det nye støttebenet gir mer valgfrihet, og den nye prosessoren byr på bedre grafikk og mindre viftestøy. Prosessorens viktigste bidrag er likevel batteritiden, som nå er på et langt mer «portabelt» nivå.Det er også fint at tastaturene har blitt bakgrunnsbelyste, selv om de strengt tatt ikke er en påkrevd del av pakken.

Ved å rette på det største ankepunktet mot forgjengeren har Microsoft gjort det vanskelig å ikke kunne anbefale Pro 2 også, selv om vi strengt tatt også skuler litt på prislappen. I hvert fall er utgaven med 8 GB RAM og 512 GB SSD for drøy akkurat nå.

At Surface Pro 2 fort kan koste mer enn det smaker kan vi se når vi sammenligner med en av de store utfordrerne: en 11,6-tommers Apple MacBook Air med 128 GB SSD. Den ligger på omtrent samme vekt som Surface Pro 2 med tastatur, men har bedre lysstyrke, batteritid og er dessuten over tusen kroner rimeligere.

På den annen side har MacBook Air 11,6" en oppløsning på 1366 x 768 piksler og mangler helt touchskjerm, så Surface Pro 2 er et litt annet dyr sånn sett. Men for å lykkes er det klart at Microsoft må kunne konkurrere bedre på pris, spesielt når Apple har et rykte på seg for å ha dyre og overprisede produkter.

Selv med få klare direkte konkurrenter, er likevel ikke Surface Pro 2 noe klart valg. I skrivende stund får du jo faktisk «gamle» Pro med 128 GB SSD til under 6000 kroner i noen nettbutikker.

Klarer du deg med den kortere batteritiden, kan det være en grei måte å spare et par tusenlapper på. Og har du en gammel Pro fra før av, er heller ikke Pro 2 en nødvendig oppgradering – i hovedsak er det altså batteritiden som er den store forskjellen.

Til slutt: Ikke glem Microsoft Surface 2 – den tynnere og lettere lillebroren til Pro 2. Denne er svakere og kresen på programvaren, men er også rimeligere og kan by på bedre batteritid. Trenger du hovedsaklig en Surface for surfing og lett kontorarbeid, kan den altså være et enda smartere alternativ.

Hele testen leser du her

  • God kvalitet, ganske tynn og lett

  • Lydløs ved lave belastninger

  • Grei ytelse

  • God, høyoppløst berøringsskjerm

— Blir litt for varm ved tunge belastninger

— Kan ha litt stiv pris

Spesifikasjoner:

  • Vekt: 907g

  • Lagringskapasitet: Fra 128GB

  • Skjermstørrelse: 10.6"

  • Oppløsning: 1920 x 1080 - Full HDpx

  • Skjermtype: IPS

  • PRIS: Fra 7.990 kroner

Les også:

Se Surface Pro 2 bli revet opp

16x9.956x538c-D0hXAmIYLS.jpg