Selskapet leverte regnskap under navnet Jæren Avis AS for 2012, men skiftet i april i år navn til Nordsjø Media AS, skriver aftenbladet.no.

Rekordutbytte

Ifølge regnskapet for Jæren Avis AS var resultat før skatt 13,6 millioner kroner og årsresultat 12,3 millioner kroner. Utbytte som betales ut til eierne for 2012 på hele 16,5 millioner kroner er derfor knappe 4,2 millioner kroner høyere enn hele årsresultatet for fjoråret.

Samlet opplag for konsernets aviser var 32.848 i 2012. Dette er en nedgang fra 33.175 i 2011 på knappe 1 prosent.

— Både Sandnesposten, Solabladet og Gjesdalbuen, som er tre av seks lokalaviser i konsernet, går med underskudd. Likevel tar eierne et betydelig utbytte. Hvordan vil du forklare det?

— Utbyttet for 2012 er unormalt høyt, innrømmer Ivar Rusdal overfor Aftenbladet. Lokalaviseieren har både vært redaktør og administrerende direktør i Jærbladet. Han har også vært styreleder i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) som er sentral forhandlingsmotpart for Norsk Journalistlag i lønnsoppgjør. Han er nå styreleder og en av eierne i konsernet Nordsjø Media AS.

Endringer på eiersiden

Ivar Rusdal påpeker at utbyttet på 16,5 millioner kroner er altfor stort for ett enkelt år, og det gjenspeiler ikke inntjeningen i konsernet det aktuelle året. Men selskapene leverer en grei avkastning, sier han.

— Det ekstra store utbyttet for 2012 skyldes endringer på eiersiden, sier han.

— Etter snart 20 år var det enighet om at en av eierne ville kjøpe seg opp. Dalane Tidende og Egersunds Avis AS som en av tre eiere, har økt sin eierpost til to tredeler av selskapet. Da ble utbytte kombinert med betaling for aksjer løsningen som ble valgt, sier han. Rusdal er også styreleder i Dalane Tidende og Egersunds Avis.

Sandnesposten i minus

Både Jærbladet, Strandbuen og Randaberg og Rennesøy Bygdeblad leverer gode resultater, mens Sandnesposten ikke har hatt positive resultater siden 1997. Avisen har gått med millionunderskudd hvert eneste år siden, med unntak av 2010 da underskuddet var 148.000 kroner.

Gjesdalbuen sliter også med inntjeningen og har hatt noen hundre tusen i negativt resultat hvert av årene fra og med 2008. Til og med året 2007 kunne avisen vise til overskudd siden 1999.

Solabladet fikk et lite underskudd i fjor, men hadde overskudd de to foregående årene, et underskudd i 2009, men gode resultater både i 2007 og 2008. ## Penger fra staten

— Fire av avisene mottok produksjonsstøtte fra staten på over 3 millioner kroner i 2012. Er det greit for eierne å ta rekordutbytte samtidig som staten betaler støtte til driften?

— Utbyttet som er penger til selskapets aksjonærer, kommer fra konsernet og utbetales etter de regler som gjelder for slik pengeoverføring. Den statlige støtten går direkte til avisselskapene, sier Rusdal som mener dette er helt uproblematisk.

Både Sandnesposten, Solabladet, Gjesdalbuen og Randaberg og Rennesøy Bygdeblad fikk alle produksjonstilskudd fra staten i 2012. Det forhindret ikke at tre av de fire statsstøttede avisene gikk med underskudd.