Sogn og Fjordane politidistrikt bekrefter at tre personer er drept om bord i bussen. Hendelsen er dermed trolig den alvorligste i sitt slag i Norge noensinne.

En svensk passasjer er blant de tre personene som ble drept i busskapringen i Årdal, opplyser politiet. Det var to menn i femtiårene og en ung kvinne på 19 år som ble drept, opplyser politimester Ronny Iden i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Den ene mannen var den norske bussjåføren, mens den andre var en svensk passasjer, ifølge politimesteren.

Bevæpnet med kniv

– Den antatte gjerningsmannen er en mann i 50-årene, ikke etnisk norsk. Vedkommende skal ha vært bevæpnet med kniv, sier assisterende stabssjef Odd Arve Solvåg i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Etter det lokalavisen Sogn Avis erfarer, har gjerningsmannen påført de tre personene omfattende stikkskader.

Det var mannskap fra brannvesenet som kom til stedet først. De fikk kontroll på mannen, og kort tid senere ble han pågrepet av politiet, opplyser Solvåg.

Flere øyenvitner forteller at de først trodde bussen hadde vært utsatt for en ulykke, og at de forsøkte å åpne dørene for å komme inn i bussen. De varslet politiet da de så en mann vifte med en kniv inne i bussen, ifølge TV 2. ## Pågrepet

Politiet fikk første melding om hendelsen klokka 17.35 mandag. Det var Valdresekspressen som ble kapret. Kapringen skjedde mellom Årdal og Tyin i Sogn og Fjordane. Store politiressurser ble sendt til stedet.

Beredskapstroppen var på vei fra Oslo, men snudde da meldingen kom om at gjerningsmannen var pågrepet.

Politiet kan foreløpig ikke fastslå om det kan ha vært flere om bord i bussen enn gjerningsmannen og de tre personene som ble drept.

– Det arbeider vi nå med å finne ut av. Det er også en prioritet å få varslet de pårørende og sørge for at de blir tatt hånd om, sier Solvåg.

– Grusomt

Det er opprettet et pårørendesenter i samfunnshuset Årdalstangen. Kriseledelse er etablert og samlet på rådhuset.

– Det er grusomt at slikt kan skje. En beskjed til å få sjokk av, sier ordfører i Årdal, Arild Ingar Lægreid, til NTB.

– Det viktigste nå er å ta hånd om de pårørende, og det gjør vi så godt vi kan, sier han.

Både Årdal kommune og busselskapet JVB har opprettet egne telefonnumre som pårørende kan ringe.

Andre gang

Selskapet Nor-way bussekspress var rammet av en lignende tragedie for vel ti år siden.

– Dette er helt forferdelig. Det er andre gang en slik tragedie skjer på Valdresekspressen, sier daglig leder Bjørn Ragnar Østbye i Nor-way bussekspress til VG.

I februar 2003 ble en bussjåfør på Valdresekspressen drept med kniv av en mann fra Etiopia.

– For ti år siden skjedde det også en kapring. Tilfeldighetene ville ha det til at det var den samme avgangen fra Årdal også denne gangen, sier Østbye.

– Desperat mann

Kapringen skjedde ved Holsbruvatnet på strekningen Årdal– Tyin langs fylkesvei 53, opplyser politiet. Ekspressbussen skal ha vært på vei østover da den ble kapret.

Veien ble mandag kveld sperret av og ville trolig forbli stengt i mange timer. Det er omkjøring via Lærdal for trafikanter som skal østover.

Operasjonsleder Wenche Hope i Sogn og Fjordane politidistrikt sier til VG at politiet først fikk beskjed om at det var snakk om et trafikkuhell.

– Men da vitner skulle bort for å hjelpe, fikk de øye på en desperat mann inne i bussen. Han har vist fram våpen. Da forandret situasjonsbildet seg, sier hun.

Bussen ble etter hendelsen kjørt ut på siden av veien og sto stille i en sving, ifølge en journalist fra lokalavisen Sogn Avis.