Knausgård Knausgård Foto: OKTOBER/ANDERS HANSSON

Roses opp i skyene

Danske anmeldere tar i bruk superlativene når de anmelder femte bind av Knausgårds Min Kamp.

KRISTIANSAND: – Det er en ubegrenset begeistring for Karl Ove i Danmark, både fra kritikerkorpset og leserne, og jeg synes også at bok fem er et av de sterkeste i verket, sier forlagsdirektør Susanne Bent Andersen i det danske forlaget Lindhardt og Ringhof tilNRK Sorlandet.

I dag ga de ut Knausgårds femte bind i serien "Min Kamp" i Danmark. Utgivelsen har så langt blitt mottatt med stående ovasjoner fra et samlet anmelderkorps.

Enkelte har dristet seg til å sammenligne Knausgårds verk med "Den unge Werthers lidelser" skrevet av Tysklands store forfatter, Johann Wolfgang von Goethe.

«Karl Ove Knausgårds Min kamp giver alle andre selvbiografiske romaner baghjul. Den vil få lige så stor betydning som Goethes' Den unge Werthers lidelser.», skriver Politikens anmelder.

Den tyske forfatteren Johan Wolfgang von Goethe regnes som en av de mest markante skikkelser i tysk litteratur og europeisk romantikk i det attende og nittende århundre. Goethes roman om den unge Werthers lidelser, som handler om en ung manns forelskelse og selvmord, skapte overskrifter allerede da den kom i 1774. ## Roser boken

«Katastroferne og selvødeleægglesene er aldrig langt væk, men hvor godt det alligevel lykkes, kan og bør læses på hver eneste side.» , skriver Jyllandsposten i sin anmeldelse av boken.

«Det kan umiddelbart virke helt vanvittigt, at der kan strikkes 700 siders tekst sammen af en almindelig ung mands forholdsvis almindelige liv, men det kan der, og man kan overhovedet ikke lægge bogen fra sig.» , skriver Berlingske tidende.

Superlativene kommer ikke overraskende på det danske forlaget, som noterer ned en bred leserskare av både unge, gamle, kvinner og menn, til Knausgårds bøker.

Ogås forfatterens forlag i Norge er fornøyd med den danske mottakelsen.

— Bare første bind av Min Kamp har så langt solgt 10.000 eksemplarer i Danmark. Det er veldig mye for en slik utgivelse der, sier rettighetsredaktør Henrik Francke i Oktober forlag til NRK Sørlandet.