Torsdag ble det kjent at Statoil har gjort et stort oljefunn utenfor østkysten av Canada. Funnet skal være det største selskapet har gjort som operatør utenfor Norge.

Nå håper Zero at funnet i Bay du Nord kan fjerne noe av presset for å starte oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen, melder NRK.

— Det bør bli en enklere beslutning for politikerne å si nei til oljeutvinning utenfor Vesterålen og Lofoten, når Statoil gjør så mange, store funn andre steder, sier Zero-leder Marius Holm.

Han mener det i praksis ikke er noen forretningsmessig grunn til å lete etter ny olje i nord nå, men sier samtidig at det ikke er det som bør avgjøre saken.

Statoil uenig

— Det bør være en helhetlig miljøpolitisk vurdering som ligger til grunn for hvordan man håndterer Lofoten og Vesterålen, sier Holm.

Statoil er derimot ikke enig i Zeros vurdering og sier funnet i Bay du Nord utenfor Canada ikke er et argument mot leting utenfor kysten av Nordland og Troms.

— Vi er avhengig av å lete og finne mer oljeressurser for å møte verdens etterspørsel etter olje, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil. Han bekrefter at selskapet fortsatt ønsker en konsekvensutredning for området utenfor Lofoten og Vesterålen.