Innen 1. september måtte alle som arbeider med kuldeanlegg, klimaanlegg og varmepumper som inneholder fluorholdige gasser skaffe seg sertifikat.

Montører som ikke har F-gass-sertifikat i kategori 1 eller 2 kan ikke lenger montere, demontere, eller reparere i kuldemediekretsen i varmepumpen. Miljødirektoratet ga bransjen to år på å skaffe nødvendig sertifisering i 2011. Sertifiseringen av bransjen er et EU-krav, som nå implementeres i Norge. Tilsynavdelingen i Miljødirektoratet har myndighet til for eksempel å kontrollere at den som utfører jobben har sertifikat.

— Når en person har F-gass-sertifikat, så er det sikret at man er kvalifisert og kan montere og demontere varmepumper på en riktig og forsvarlig måte. Sertifiserte folk vil montere riktig, og i tillegg ha kunnskap til å montere slik at effekten av varmepumpen blir best mulig, sier Torgrim Aspjell, overingeniør i Klimaavdelingen i Miljødirektoratet.

En sertifisert montør vil også kunne gi tips til brukeren om hvordan varmepumpen kan driftes best mulig.

— Bedre kontroll og regulering kan gi lavere utslipp. Det gjelder for alle fagfeltene som bruker fluorgasser, sier Aspjell.

Målet med forordningen er å redusere utslippet av fluorholdige gasser, som bidrar til klimaendringer hvis de slippes ut, ifølge Miljødirektoratet.

- Riktig installerte pumper kan vare 20 år

Miljødirektoratet har samarbeidet med bransjen for å få på plass sertifiseringen. Stig Rath, bransjesjef for Kulde i VKE (Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi), forteller at de var klar over at mange aktører i kuldebransjen gjorde mye rart med varmepumpene for to år siden.

— Det er innrettet som et miljøtiltak, men for oss i bransjen er det først og fremst kvalitetskontroll, sier Rath.

— Vi tenkte at enkelte aktører med viten og vilje skummet fløten. Vi har nå lært at det kun har vært snakk om for dårlig kompetanse, sier Rath.

Riktig installasjon er alfa og omega hvis varmepumpen skal vare lenge, mener Rath.

— De første varmepumpene dukket opp på markedet rundt 1996-1997. Gode varmepumper som ble installert korrekt da, lever fremdeles. Prognosesenteret snakker om at varmepumpene har en levetid på omtrent 12 år, men det er ingenting i veien for 20 års levetid hvis produktet er godt, og installasjonen var bra utført, sier Rath.

Skal du få installert varmepumpe? Da må du som forbruker be om å få se montørens personlige F-gass-sertifikat.

Ifølge Varmepumpeinfo.no benytter de fleste varmepumper i boliger og mindre næringsbygg F-gass.

Det er ikke alle varmepumper man trenger F-gass-sertifikat for å montere.

— De fleste bergvarmepumpene kan man montere uten F-gass-sertifikat, og noen luft til vann-varmepumper der man ikke er inne i gasskretsen, men luft til luft-varmepumper krever F-gass-sertifikat, sier Knut Olav Knudsen, fagsjef i Norsk VVS energi- og miljøteknisk forening.

— Men jeg vil fraråde privatpersoner å installere bergvarmepumpen selv, eller noen av luft til vann-varmepumpene, sier Knudsen.

--- ## Fakta om fluorholdige gasser

  • Finnes ikke naturlig i atmosfæren, men framstilles industrielt eller dannes i industriprosesser.

  • Hydrofluorkarboner (HFK-gasser) er en gruppe fluorforbindelser som blant annet brukes som kuldemedium i kjøle- og fryseanlegg, varmepumper og luftkondisjoneringsanlegg for bygninger og kjøretøy.

  • De fleste av disse gassene har sterk drivhuseffekt, og noen har også svært lang levetid i atmosfæren.

  • Utslippene av HFK øker fordi det brukes som erstatning for ozon-nedbrytende gasser som KFK, haloner og HKFK. Disse ozonnedbrytende gassene er regulert gjennom Montrealprotokollen.

Kilde: Miljødirektoratet