På spørsmål om hvorfor politiets egen evaluering av 22. juli-innsatsen ikke inneholdt informasjon om patruljebilenes bevegelser, svarte Mæland mandag at GPS-dataene ikke var tilgjengelig for politiets eget evalueringsutvalg. Tirsdag innrømmer han at dette ikke stemmer.

— Jeg er lei meg for at jeg ga feilaktig informasjon om dette, skriver politidirektøren i en e-post til VG.

Mæland sier han nå har blitt kjent med at Sønderland-utvalget faktisk hadde fått disse dataene hvis de hadde bedt om det

— Utvalget jobbet på selvstendig grunnlag med et mandat gitt av meg. Jeg har ikke gitt føringer for metodevalg og datainnsamling. Jeg kan derfor ikke svare på hvorfor ikke dette ble etterspurt, skriver Mæland i e-posten.

— Jeg ser nå at Sønderland-utvalgets mandat, som tok utgangspunkt i politiets eksisterende planverk, ikke var godt nok som grunnlag for å trekke lærdom av aksjonen fullt ut. Målet for politiets evaluering var først og fremst læring på systemnivå. Jeg vil nå ta initiativ til å gjennomgå hvorledes politiet framover kan gjennomføre sine evalueringer, for å sikre at vi blir bedre i stand til å avdekke kritiske forhold etter gjennomførte politiaksjoner, sier Mæland i e-posten til avisen. (©NTB)