Noen Telenor-kunder har sikkert allerede opplevd det. Før helga åpnet Telenor de første testene av AMR-WB (Adaptive Multi-Rate Wideband), også kjent som HD Voice, i Trøndelag og Nord-Norge.

Resultatet er at samtalekvaliteten plutselig blir uvanlig klar og fin og med mindre bakgrunnsstøy. Mye bedre enn man har opplevd i noen mobilsamtale før.

Større frekvensområde

Den nye talekodeken gir et vesentlig bredere frekvensområde på samtalelyden, fra 50 til 7000 Hz. Det er et godt hopp fra dagens område på 300 til 3400 Hz, som mobilen har «arvet» fra fasttelefonen.

Det høye frekvensområdet gjør at folk nå mye lettere kan skille på konsonanter som f og s, som lett blandes sammen under 3400 Hz, og spesielt kvinnestemmer med høyere frekvens kommer bedre frem.

Les mer på Tu.no: HD Voice: Den nye stemmen

Har tatt sin tid

HD Voice-prosjektet har tatt sin tid. Mange operatører i utlandet begynte implementeringen for flere år siden og svært mange er ferdige for lengst.

I Norge har det tatt tid, men både Telenor og Netcom har hatt planer om å implementere det.

– Vi tester nå i hele nettverket og tror vi kommer til å åpne det offisielt i morgen, sier leder for taleteknologi i Telenor, Morten Ramberg.

Meningen var å lansere HD Voice for et års tid siden, men Telenor valgte å vente til den omfattende fornyingen av nettverket var gjennomført. Så kom 4G-lanseringen og utsatte prosjektet ytterligere.

Les mer på Tu.no: Nå skal mobiler med dårlige antenner avsløres

Ikke for alle

Dessverre blir ikke HD Voice noe alle får glede av. Det er store begrensinger på hvem som kan snakke sammen med den høye talekvaliteten.

For det første vil dette i skrivende stund bare fungere for samtalepartnere i Telenors nettverk (Netcom lanserer først HD Voice over påske). Begge må også være Telenor-kunder. Dessuten må begge partnerne være på 3G og begge må ha en telefon som støtter den nye talekodeken.

Kodeken heller ikke vil fungere mot fasttelefoner fordi dette nettet er begrenset til 3400 Hz.

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, kan fortelle at det ikke vil være mulig å nyttiggjøre seg av HD Voice over operatørgrensene med det første.

— For at Telenor-kunder skal kunne snakke i HD-kvalitet med Netcom-kunder må det gjøres ytterligere implementeringer hos begge operatører, noe som ligger et stykke frem i tid, sier Amundsen.

Summa summarum blir det et lite antall av telefonsamtalene. Ennå. For dette kommer til å bli bedre fremover.

– Vi har gjort målinger i nettverket vårt og funnet at 37 prosent av alle terminaler støtter den nye talekodeken. De aller fleste smartmobiler av nyere dato støtter HD Voice. Unntaket er Apple, hvor bare den aller siste iPhone 5 har slik støtte. Samsung har også en jobb å gjøre fordi mange av telefonene deres trenger en programvareoppgradering for å slå på kodeken.

Det er synd ikke flere gjør det, for vi vil implementere teknologien i 2G-nettet vårt i senere i år, selv om terminalsituasjonen gjør at effekten av det er begrenset, sier Ramberg.

Selv om det er en del begrensinger peker Ramberg på at det vil bli bedre over tid. Etter hvert som folk bytter ut telefonene vil de få mer dekning og 3G-nettet øker, ikke minst fordi mange 900 MHz-basestasjoner, som før bare har hatt 2G, etter hvert får 3G i tillegg.

Les mer på Tu.no: Nå blir det god mobildekning på toget

Null transkoding

Den nye kodeken Telenor nå innfører har flere fordeler i tillegg til det høyere frekvensområdet.

Grunnlaget for økningen i frekvensspekteret er at det tas dobbelt så mange lydprøver i sekundet som før. 16000 lydprøver mot 8000 i AMR-NB.

I tillegg gjøres det ikke noe transkoding i nettet. Til nå har selve bitstrømmen fra telefonen vært komprimert ned til 12,2 kbit/s.

Så ble den ekspandert i basestasjonen til en bitstrøm på 64 kbit/s og så komprimert til 12,2 kbit/s igjen før den ble sendt ut på radio til mottakerterminalen. Signalet ble altså transkodet to ganger.

Mindre data

Med AMR-WB komprimeres signalet til 12,65 kbit/s, altså nesten like lite som i en vanlig smalbåndssamtale. Men det skjer ingen transkoding i nettverket.

Det betyr at kvaliteten beholdes bedre, men det gir også den bieffekt at nettverket slipper å bære så mye data.

Netcom over påske

Netcom vil også lansere HD Voice med det første, næremere bestemt rett over påske.

– Vi har programvare og lisenser på plass og er klar til å starte opp like over påske. Vi vil begynne i drammensområdet og deretter beveger vi oss utover nettverket frem mot sommeren. Vi vil etablere HD Voice der vi har skiftet ut nettverk og radioutstyr, og det er et arbeid vi er kommet veldig langt med. Jeg regner med at det meste av Sør-Norge er klart frem mot sommeren, og deretter vil vi konsentrere oss om Nord-Norge, sier teknologisjefen i Netcom, Roy Ove Nilssen.

En av ulempene han ser er at mange kunder vil tro det er noe galt med telefonen når de faller ned på den gamle AMR-NB-kodeken og talekvaliteten blir mye dårligere. HD-Voice-tjenesten vil bli automatisk tilgjengelig for Netcoms kunder, og koster ingen ting.

Les mer på Tu.no: Forventer CD-lyd i telefonen