Spørsmålene er mange når man skal velge rett fotoutstyr på en dag hvor blinkskuddene kommer like tett som softis.

Du vil gjerne ha minst mulig å drasse på. Samtidig skal bildekvaliteten være god. Pluss på behovet for å kunne zoome seg tettere innpå poden som har en lei tendens til å havne på motsatt side i barnetoget, og antallet løsninger begrenser seg.

Mange lurer nok på om man trygt kan overlate ansvaret til mobilkameraet uten å angre fotovettet av seg når bildefangsten fra nasjonaldagen skal evalueres. En ting er å poste bilder fortløpende på Instagram og Facebook, en helt annen å blåse bildene opp i fotoboken.

-Problemet med mobilkameraene er at bildebrikken er liten. Det gir gjerne dårlig detaljgjengivelse både i lys og skygger.

I tillegg kan ikke telefonene måle seg mot dedikerte kameraer på for eksempel autofokus, serieopptak, betjeningskomfort eller responstid, sier Eivind Hauger, journalist i fotonettstedet Akam.no.

Kompakt kompromiss

Han mener et godt og lyssterkt kompaktkamera kan være et godt kompromiss mellom størrelse og bildekvalitet.

-Ønsker du bedre bildekvalitet bør du vurdere et systemkamera. De har som regel større bildebrikke, og følgelig bedre bilder under dårlige lysforhold. Muligheten for å bytte objektiver gir økt fleksibilitet, men så blir også kameraene større, sier Hauger.

Står Wi-Fi og muligheten for kjapt å dele bildene med andre høyt på lista, er det ifølge teknisk redaktør i bladet Fotografi, Toralf Sandåker, viktig å sjekke hvor lett det er å koble seg opp, direkte fra kameraet eller via mobilen. Her er det til dels store forskjeller i brukervennlighet.

Han oppfordrer dessuten alle til å skaffe seg et bildearkiv og bruke det.

-Hvis ikke, skriv heller ut bildene og sett dem i album eller heng dem opp på veggen. Og lag fotobøker. Digitale bilder i det store binærvakuumet blir borte.

Visste du at...

Kamerasalget gikk ned med 20 prosent i 2012 målt i antall solgte kameraer. Likevel ble det omsatt for totalt 5,6 prosent mer i fotomarkedet, takket være blant høyere snittpriser og økt salg av objektiver.

Fem gode kamerakjøp

Vi har bedt ekspertene i fotonettstedet Akam.no å plukke ut noen gode kamerakjøp som gir mye bildekvalitet for pengene.

Olympus E-PM1

PlympusE-PM1-kQIkhtRtR2.jpg Foto: Olympus

Pris ca. 1.400 kronerDette speilløse systemkameraet er ikke helt nytt, men det er et billig og godt alternativ. Kameraet veier bare 216 gram og har fysiske mål 10,95 x 6,37 x 3,14 cm. Det gjør at kameraet fort passer godt inn i både lommer og vesker. Skjønt det avhenger av hvilket objektiv du velger å bruke.

Canon PowerShot S110

CanonPowershotS110-l6dyzqqYV9.jpg Foto: Canon

Pris ca. 2.600 kronerMed sine 198 gram er Canon S110 et lett kamera. S110 er heller ikke veldig stort. Objektivet et 5x zoom som går fra 24 mm til 120 mm. Kameraet har en 12,1 megapiksel stor bildebrikke og en tre tommer berøringsfølsom LCD-skjerm. Wi-Fi er på plass, men ikke GPS.

Nikon D3200

NikonD3200-kczZlCt6Hl.jpg Foto: Nikon

Pris ca. 3.800 kronerNikon D3200 er en speilrefleks og dermed litt større enn speilløse systemkameraer. Allikevel sklir det greit ned i de fleste vesker. Kameraet er pedagogisk bygget opp og kan gi fotografen tips på veien til hvordan få tatt de beste bildene. Oppløsningen på 24 megapiksler bør være mer enn nok for de fleste. Prisen er inklusive et Nikkor 18-55 mm objektiv.

Panasonic Lumix DMC-FZ200

Panasonic-Lumix-DMC-FZ200-675-2cpes2xmvw.jpg Foto: Panasonic

Pris ca. 3.900En meget god superzoom med som strekker seg fra 25 mm vidvinkel til 600 mm tele. Spesielt lysstyrken på F2.8 gjennom hele zoomområdet gjør at det hever seg over konkurrentene. Rask og sikker autofokus har det også.

Sony Cyber-shot DSC-RX100

SonyRX100-O4XBAoLb05.jpg Foto: Sony

Pris ca. 4.200 kronerDette rett så kostbare kompaktkameraet har en bildebrikke større enn kompaktkameraer flest. Sammen med et lyssterkt objektiv gir det veldig god bildekvalitet, spesielt i situasjoner med lite lys. Plass i lomma får det også.