Søndag skulle avtalen mellom EU og Tyrkia trådt i kraft. Da skulle EU-landet Hellas startet tilbakesendingen av flyktninger og migranter som ankommer de greske øyene fra Tyrkia. Men samme dag opplyste greske myndigheter at de ikke er i stand til å starte en slik tilbakesending så raskt. Nå snakkes det i stedet om 4. april som en ny måldato.

Avtalen mellom EU og Tyrkia ble inngått fredag. Den sier at alle flyktninger og migranter som tar seg over fra Tyrkia, skal returenes av Hellas. Så skal EU ta imot én syrisk flyktning fra Tyrkia for hver person som returneres fra Hellas. Målet fra EUs side er å få bedre kontroll over strømmen av mennesker og å stanse menneskesmuglerne som tjener store summer på å sende flyktninger og migranter på den farlige turen over havet. Hvor farlig denne ruten kan være, fikk vi et nytt tragisk bevis på i helga. Da druknet en fire måneder gammel jente utenfor den tyrkiske kysten.

Det er også åpenbart at EU måtte forta seg noe.

Kritikken mot avtalen har vært sterk, fra mange hold. Menneskerettsorganisasjoner mener den fratar mennesker på flukt retten til å søke asyl i et europeisk land. Samtidig mener mange europeiske politikere at Tyrkia har drevet utpressing av EU. Tyrkia skal nå få seks milliarder euro fra unionen. I tillegg skal samtalene om tyrkisk medlemskap i EU forseres, og tyrkiske borgere skal få visumfrihet til Schengen. Det vil si også til Norge.

Det er ikke vanskelig å peke på svakheter ved den avtalen som nå skulle trådt i kraft. Blant mye annet er det uklart hva som skal skje med de mange som nå sitter fastlåst ved grenseoverganger på Balkan. Og hva som vil skje med de som kommer til Tyrkia fra andre land enn Syria.

Men det er også åpenbart at EU måtte forta seg noe for å redusere presset på unionens yttergrenser og på enkelte medlemsland. Det er også en del av bildet at en del av de menneskene som har kommet ikke Europa, har oppfylt kravet til asyl i europeiske land.

Forhåpentligvis er EUs avtale med Tyrkia bare et første skritt. Der de neste blir at flere EU-land deler på byrdene, at mottaket av syriske flyktninger fra Tyrkia blir reelt og at det også etableres gode mekanisme mennesker fra andre land som også har krav på beskyttelse.