— Det er helt ufattelig at det allerede har gått ti år. Det virker som 20 år med opplevelser og inntrykk. Samtidig føles det som finalen skjedde for knapt tre år siden. Det er fortsatt heilt sinnssykt, sier Jorun Stiansen.

En overveldet Jorun Stiansen (t.v.) etter at hun ble utropt til vinner av Idol-finalen i Oslo Spektrum i 2005. Til høyre står Tone Damli Aaberge som ble slått i finalen. Foto: NTB Scanpix (arkivfoto)

I år er det ti år siden Jorun Stiansen fra Vennesla vant Idol. Fredag 20. mai 2005 sto hun på scenen i Oslo spektrum sammen med konkurrenten Tone Damli Aaberge. I salen satt 8000 publikummere og fra hjemmet fulgte hele 1.475.000 tv-seere med på finalen i sangkonkurransen.

Etter Idol pakket Jorun Stiansen kofferten og flyttet hjem til Vennesla. Nå for tiden er hun bosatt i Grimstad med samboeren sin. Foto: Anette Larsen

— Jeg husker bare bruddstykker fra selve finaledagen. Det var så mye energi og et enormt trykk. Alt annet eksisterte ikke, forteller Stiansen.

Tøff periode

Fædrelandsvennen treffer den nå 31 år gamle Idol-vinneren på Smag & Behag, hennes stamsted i Grimstad hvor hun bor. Hun forteller det å være med på Idol er noe av det gøyeste og sinnssyke hun har vært med på, men også noe av det tøffeste.

— Jeg gikk inn i en hektisk hverdag hvor det skulle spilles inn låter i studioet, og jeg skulle være til stede. Det var ikke tid til å feire sammen med venner, forteller hun.

Etter hvert merket hun at hun ble mer og mer sliten. Til slutt valgte hun å trekke seg helt tilbake.

— Det var et vanskelig valg å ta, og det var veldig vondt. Der sto jeg, midt i drømmen jeg hadde hatt siden jeg var tre år. Jeg elsket å være der med begge bein, men jeg var så sliten og så trøtt. Det eneste jeg ønsket var å hvile, forteller hun.

Stor støtte

Hun forteller det verste var følelsen av å skuffe seg selv og andre. Hun legger til at hun har fått mye støtte for valget hun tok, og setter stor pris på all responsen hun har fått opp gjennom årene.

Musikken lever fortsatt i venndølen, men om det blir en plate vet Jorun Stiansen ikke. Hun tar livet som det kommer. Foto: Anette Larsen

— Det jeg husker best er responsen jeg fikk fra Vennesla, Sørlandet, familie og venner. Fortsatt får jeg vanvittig mye støtte. Jeg kan med hånden på hjertet si at i løpet av de ti årene, har jeg omtrent hver måned fått høre hvor gøy folk syntes det var. Først nå forstår jeg hvor stort det er. Jeg er vanvittig ydmyk, sier hun.Etter kampen mellom Vindbjart og Start, hvor førstnevnte vant med 4-0, ble det sagt at det var det største siden Jorun Stiansen vant Idol.

— At det faktisk betydde så mye, er dritfett, sykt tøft og gøy, gliser hun.

Synger fortsatt

I dag jobber Stiansen på aktivitetshuset Moonlight i Vennesla, hvor hun arbeider med ungdommer. Her leder hun blant annet en sanggruppe. Hun forteller sang og musikk fortsatt står sterkt i henne, og at hun synger omtrent hver dag.

Også en annen sørlending, Alejandro Fuentes, deltok i Idol samme år som Jorun Stiansen. Her synger de to duetten "Could I have this kiss forever" i den niende finalerunden. Foto: NTB Scanpix (arkivfoto)

— Det vanlige spørsmålet er om jeg fortsatt synger. Sang er fortsatt kjempeviktig for meg, sier hun.Likevel synes hun det å kunne bruke seg selv for å hjelpe andre med sang, er mye bedre enn å ha en låt ute på VG-lista.

— Det gir meg mer enn tanken på å hive meg inn i et studio. Jeg har det så gøy, og jeg har det så godt. Jeg kjenner at jeg er på en bra plass i livet hvor jeg gjør akkurat det jeg vil når jeg vil, og jeg elsker det, sier Stiansen.