— Å vinne denne prisen er ufattelig moro. Helt vilt, sier kristiansanderen Lars Løge. Han er produsent for den norske filmen «Drone» som i går kveld ble tildelt filmfredsprisen Cinema for Peace Award i Berlin.

Filmen tar for seg amerikanske droneangrep i Pakistan, både fra ofrenes ståsted og gjennom dronepilotenes øyne. Filmen er kontroversiell og har vakt debatt i internasjonale medier.

Løge var ikke med til Berlin av familiære årsaker. Han fikk seiersbeskjeden på telefon fra regissør Tonje Hessen Schei og medprodusent Jonathan Borge Lie.

— Selve opplevelsen var det de som fikk. De hadde det fantastisk, med hvit løper, fullt presseopplegg, kjoler som ble vurdert og gallamiddag. De er naturligvis helt vilt fornøyd, sier Løge på telefon fra Oslo.

Stor betydning

Filmen har allerede vært nominert til sju priser, og vunnet fire. Løge sier akkurat denne prisen gir en ekstra god følelse. Cinema for Peace er et verdensomspennende initiativ for medmenneskelighet gjennom film, og profileres av en rekke kjente aktører innen politikk og kultur.

— Dette er et internasjonalt tiltak for en god sak, som involverer reelle beslutningstagere. Det er ikke en pris bare for filmarbeid, men også for å forsøke å bidra til en bedre verden. Det er derfor man lager dokumentarer, for å bli hørt, sier kristiansanderen.

— Hva slags betydning kan en slik pris ha for dere videre?

— Stor betydning. Det er sånn tannhjulene i filmbransjen fungerer. Kjøpere og distributører ser etter de beste filmene og da betyr priser noe. Det skaper bevissthet og nysgjerrighet. Så er det ekstra tilfredsstillende å få en slik pris rett før filmen kommer på kino i Norge, sier Løge.

«Drone» har førpremiere i Kristiansand 26. februar, og kommer på øvrige norske kinoer dagen etter.