Etter å ha falt i børsverdi med nesten 18 milliarder kroner (17 prosent) onsdag, da det fryktelige underskuddet på 14,5 milliarder kroner i fjerde kvartal 2015 ble offentliggjort, steg National Oilwell Varco-aksjen litt igjen på New York-børsen torsdag.

På det meste har det Houston-baserte oljeservicekonsernet, med sitt store, norske datterselskap på Dvergsnes, vært verd 303 milliarder norske kroner. (Omregnet etter dollarkurs 8,67, som i omtalen av 2015-regnskapet som kom onsdag, red.anm.)

Da børsdagen tok til onsdag morgen amerikansk tid, var konsernet verdsatt til «bare» 100 milliarder kroner. Og da handledagen tok slutt i kveldingen på Wall Street, var altså ytterligere 18 milliarder kroner barbert vekk og 82 milliarder tilbake.

Men da disse linjene ble skrevet torsdag ettermiddag, hadde aksjen fått en «rekyl» og markedsverdiene var steget igjen til 91 milliarder kroner.

Til sammenligning: På Oslo Børs er Yara verdsatt til et sted rundt 90 milliarder kroner, Orkla til 71 milliarder og Marine Harvest til 54 milliarder. Omtrent. Mens lokomotivene Statoil og Telenor vaker rundt henholdsvis 348 milliarder kroner og 200 milliarder.

21 prosent færre ansatte

Torsdag forelå også utskrift av den muntlige resultatpresentasjonen som NOVs konsernsjef Clay C. Williams stod for dagen før. Der fortalte han blant annet at arbeidsstokken, innleide medarbeidere inkludert, sank med 21 prosent i løpet av 2015. Og siden midt i 2014 er 75 NOV-anlegg lagt ned rundt om i verden.

Ettersom de siste offisielle tallene Fædrelandsvennen har observert, er fra februar 2015 og lyder på henholdsvis 54.000 ansatte på 867 steder i 67 land, må det betyr at vi nå snakker om 43.000 medarbeidere på 792 steder. Sånn omtrent. Sagt på en annen måte: Godt over 11.000 jobber er vekke. Og som kjent er 2500 av dem tatt i Norge.

Ingen optimist

Williams fremstår ellers ikke som utpreget optimist. Han ser slett ikke for seg noen oppgang i 2016. — Og selv når oljeprisen har begynt å stige for alvor, vil våre kunder trenge tid for å styrke sine egne finanser, få mannskapene i sving igjen og få fart på aktivitetene som danner grunnlaget for vår business. Men når det først skjer, tilsier planen at vi står klare med nye produkter, nye forretningsmodeller og ny effektivitet, uttalte konsernsjefen.

Samtidig understreket han betydningen av de «ekstraordinære mulighetene» som vil dukke opp som følge av stressituasjonen som hele olje- og gassindustrien lider under. NOV-konsernet har fortsatt sterke, finansielle muskler.

Lite om Brasil

Den som ventet på nyheter om Brasil fra Clay C. Williams, ventet forgjeves. Fra før er det kjent at sju av NOVs opprinnelig 22 borepakkekontrakter i landet er kansellert, og at minst sju-åtte til kan komme til å ryke.

— Vi opplever forsinkelser i bygge- og betalingsfremdrift, også i Brasil, var alt konsernsjefen sa om den saken.