faksimile nettsvindel 180316.PNG

Facebookgruppen med medlemmer fra hele Norge, ledes av ti ildsjeler med høy kompetanse på datasikkerhet, svindel og med erfaring fra arbeid i utlandet. Gruppen samarbeider tett med it-miljøer og har veiledet og hjulpet folk i kontakt med både politiet, Økokrim, Mattilsynet og Tollvesenet. De høster både ros og anerkjennelse for innsatsen de gjør. De har avslørt 9000 falske Facebookprofiler, id-tyverier, smugling og svindel.

Svindlerne vil være med

De har bidratt til å avsløre svindel med dyr, medisiner og ikke minst kjærlighet. Samtidig samler og systematiserer gruppa råd og veiledere for alle tenkelige varianter av svindel på nett, epost og telefon.

Og når svindlerne finner på nye triks, kan du regne med at de først blir omtalt i denne gruppen.

— Vi har stor pågang fra folk som vil være med. Dessverre også fra svindlere. Så vi bruker en del tid på å få verifisert nye medlemmer, forteller Borghild Louise Bang, som for fem-seks år siden etablerte Facebookgruppen i ren irritasjon over hvordan folk ble lurt. Hun har blant annet spesialisert seg på svindel med dyr og på saker som gjelder kjærlighetssvindel.

Ikke dumme

«Mariannes» historie, som Fædrelandsvennen publiserte fredag, er alt annet enn enestående.

LES OGSÅ: «Marianne» var opplært til å avsløre svindlere. Så ble hun selv lurt.

— Det er så mange som er i hennes situasjon, forteller Bang.

— Og la det bare være sagt med én gang: De som blir lurt er ikke dumme. Mange av dem er smarte, oppegående mennesker. Men de er snille. Vi har ikke noen kultur for svindel i Norge. Vi er ikke oppdratt slik. Derfor burde det vært obligatorisk med opplæring før man blir medlem på Facebook. På vår gruppe kan folk få hjelp. Ber du om hjelp, så får du det. Blant medlemmene er det utrolig flinke og dyktige folk, forteller hun.

Viktig historie

— «Mariannes» historie er viktig. For hun forteller åpent og med innsikt hva som skjedde henne. Når du har lest hennes historie, har du en mulighet til å forstå hvor alvorlig kjærlighetssvindel er, hvor store konsekvensene kan bli. Samtidig vil du se hvor ekstremt dyktige og utspekulert disse svindlerne er. Og vi vet at svindlerne stadig lærer mer og bare blir dyktigere til å lure folk. De er blitt flinke til å skrive norsk. De skaffer seg detaljert kunnskap om stedene ofrene bor. Personlig tror jeg mange av «mennene» som lurer kvinner til å sende dem penger, egentlig er kvinner. For de er så utspekulerte og vet nøyaktig hvilke knapper de skal trykke på for å manipulere ofrene. Jeg har vært på nettet med flere av dem, og jeg tror det er kvinner jeg har snakket med, selv om det nok er menn som står bak og organiserer svindelen, sier hun.

Psykisk terror

Bare i fjor jobbet hun med fire saker som gjaldt kjærlighetssvindel, flere av dem var voksne kvinner. Nå jobber hun med en mer alvorlig sak, der en mann er lurt for et ganske stort beløp.

LES OGSÅ: Sendte 280 millioner til falske kjærester i fjor

— Når jeg kommer nært inn på dem som er lurt, så blir konsekvensene tydelige. Ofrene tør ikke fortelle det til noen. Det er sorg og det er skam forbundet med det å bli lurt. Noen av dem har villet ta sitt eget liv. Flere av dem jeg har jobbet med er i tillegg blitt truet når de har sluttet å betale, som regel fordi de ikke har mer penger. De er redde, de sykemelder seg, de tør ikke gå ut. De er utsatt for psykisk terror. Husk at mange av dem har sendt bilder av seg selv, av barn og barnebarn. De trodde de hadde en venn, og har brettet ut seg selv og familien sin. Når de da blir truet, knekker de sammen, forteller hun.