19-åring ringte avisen torsdag i forrige uke, stolt over å ha klippet seg gjennom gjerdet på fengselet på Jæren i Rogaland.

— Jeg ringer for å si at jeg stakk fra fengselet mandag ettermiddag. Jeg syntes det var merkelig at ingen har skrevet noe om det. Derfor ringte jeg til dere, sa kristiansanderen.

Etter en uke på rømmen ble han tatt på Skjåk i Gudbrandsdalen - en kjøretur på minst 63 mil unna Åna fengsel, ifølge Google maps.

— Jeg regnet med at han ville bli tatt, men det skjedde litt raskere enn jeg trodde, sier etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen i Kristiansand-politiet.

Kjørte stjålet bil

Mandag ettermiddag la en politipatrulje i Skjåk merke til en bil som kjørte merkelig på riksvei 15. Bilen var stjålet fra et bilfirma i Follo, Akershus. Bilen forsvant, men ble funnet utenfor en hytte i området senere på kvelden.

Politiet søkte gjennom hytta. 19-åringen gjemte seg i et rom med låst dør. Her ble han pågrepet sammen med ei jente på 16 år, også hun fra Kristiansand. Jenta hadde rømt fra en barnevernsinstitusjon.

— Pågripelsen foregikk uten dramatikk, opplyser Hallgrim Ous, operasjonsleder i Gudbrandsdalen politidistrikt.

Gjenganger

Kristiansanderen er domfelt sju ganger siden 2010, hovedsakelig for vinningsforbrytelser. 28. august slapp han ut fra fengsel etter å ha sonet en kort dom. Få dager senere ble han begjært varetektsfengslet på grunn av nye forhold.

19-åringen slapp da å bli fengslet mot å bli innlagt hos Sørlandet sykehus for rusbehandling. Etter en drøy uke skrev han seg ut fra sykehuset og begikk nye straffbare forhold.

I fengslingsmøtet 7. oktober kom Kristiansand tingrett fram til at varetektsfengsling var det eneste som kunne stoppe 19-åringen fra å begå ny kriminalitet. Ifølge kjennelsen ønsker påtalemyndigheten å holde ham fengslet til rettssaken som trolig starter rundt årsskiftet.

- Belastende

Mannens advokat, Christoffer Seyfath Opsahl, uttalte til Fædrelandsvennen i forrige uke at klienten rømte fordi han opplevde varetektsoppholdet som belastende.

— I fengselet blir han eksponert for mye rus og er omgitt av eldre forbrytere. Han ønsker å komme seg bort fra dette miljøet og bli rehabilitert. Jeg deler oppfatningen om at rehabilitering er det riktige for ham, sier Opsahl.

Advokaten vil foreløpig ikke kommentere at 19-åringer er tatt på nytt for tyveri og innbrudd. Etterforskningsleder Kjell-Erik Eriksen i Kristiansand-politiet konstaterer at 19-åringen har gjort det politiet fryktet.

— Han har nå pådratt seg to nye vinningsforhold, samtidig som det er straffbart å rømme. Vi utelukker ikke at det vil dukke opp nye forhold, sier Eriksen.

Den siste fengslingsperioden gikk ut i dag tirsdag. Politiet i Kristiansand vil nå be om bistand for å få varetektsfengslet 19-åringen på nytt.

141105-På-rømmen---kart.jpg