Denne våren skal Stortinget avgjøre om oljefondet får investere mer i fornybar energi. I oljefondets mandat er det slått fast at god avkastning på lang sikt forutsetter miljømessig bærekraftige investeringer. Det vil være behov for 12100 milliarder dollar i investeringer i fornybar energi de neste 25 årene, ifølge en fersk rapport fra Bloomberg. Dette er en stor mulighet for oljefondet.

Aldri før har verden investert så mye i fornybar energi som i 2015, men Europa henger etter. Det grønne skiftet påvirker verdensøkonomien. Risikoen i fossilinvesteringene øker og fornybarinvesteringer blir stadig mer lønnsomme. 1,4 milliarder mennesker mangler tilgang til elektrisitet. Samtidig som energibehovet går opp, må klimautslippene ned. Den eneste løsningen på dette er en kjempesatsing på fornybar energi — spesielt i fattige land. Ikke bare vil fornybar energi bidra til å dekke framtidens energibehov, men investeringer i denne energisektoren vil gi god avkastning på sikt. Framtidens økonomi vil bli grønnere. Oljefondet har potensial til å bidra i denne utviklingen og slik løfte verden raskere inn i det grønne skiftet.

Oljen og gassen som har skaffet oss inntektene til oljefondet har forårsaket store klimautslipp. I tillegg er en betydelig del av fondet investert i oljeindustri over hele verden, og har dermed satt et dobbelt fotavtrykk til skade for klimaet. Men oljefondet gir oss også enorme muligheter til å investere i løsninger på klimaproblemene. Det kan både forhindre fremtidens klimakatastrofer og gi fattige mennesker etterlengtet ren energi. Ikke minst vil det gi Norge en solid avkastning til fremtidige generasjoner.

En innvending mot investeringer i fornybar energi har vært at avkastningen på slike investeringer de siste årene har vært variabel og risikoen har vært høy. Det er ikke sikkert at vi kan høste god avkastning neste år. Men oljefondet har en langsiktig investeringshorisont og er ikke avhengig av kortsiktig gevinst. Da mener vi at det er klokere å satse på de langsiktige klimaløsningene fremfor å tenke maksimal avkastning ett eller to år frem i tid.

Akkurat nå arrangerer menigheter over hele landet Kirkens Nødhjelps fasteaksjonen 2016. I tillegg til å samle inn penger til livreddende arbeid når krisen rammer, må vi gjøre det vi kan for at krisene ikke oppstår i utgangspunktet. Da må vi stanse klimaendringene. Derfor oppfordrer Kirkens Nødhjelp og ungdomsorganisasjonen Changemaker helt vanlige nordmenn til å kreve at mer av oljefondet skal investeres i fornybar energi. Dette vil være en bærekraftig bruk av vår felles oljeformue.

Sammen vil vi gi et tydelig signal til våre folkevalgte om at vi ønsker at våre oljepenger skal bidra til å løse klimaproblemene - ikke skape dem. Vi kan stanse klimaendringene hvis de som har mest bidrar mest. Her i Norge har vi ikke bare et stort ansvar for klimaendringene, vi er også blant de som har de største mulighetene til å gjøre noe med dem.

Skal vi investere i og for fremtiden, må vi investere der veksten kommer på sikt. I klimaavtalen fra Paris har verdens ledere forpliktet seg til å gjennomføre det grønne skiftet. En massiv oppskalering av fornybar energi er en nødvendig konsekvens av dette, og her kan oljefondet være tidlig ute med å hente gevinst fra et marked i vekst. Olje og gass har vært en gullgruve for Norge, men har samtidig gjort ubotelig skade på klimaet. Verden trenger nye, klimavennlige energikilder. Ved å investere i fornybar energi, satser vi på løsninger som både vil være lønnsomme og bidra til å dekke verdens energibehov. Slik kan Norge også bidra til at det grønne skiftet også blir et skifte mot en mer rettferdig verden.