Russlands nei til å ta imot flere asylsøkere over Storskog satte i helgen et foreløpig punktum for asylparodien i nord. Og måten den nyheten ble presentert på, sto i stil med kaoset dagene før.

Myndighetene hadde i flere dager insistert på at returen av asylsøkere som hadde kommet over Russland, skulle gå sin gang. Men siste del av forrige uke stanset transportene opp, og Politiets utlendingsenhet ga ulike forklaringer underveis. En dag skyldes det dataproblemer på russisk side, en annen dag influensa samme sted.

Så ble det altså lørdag kjent at det var myndighetene i Moskva som har satt ned foten, en beskjed norsk UD angivelig fikk allerede fredag, mens politiet ennå snakket om data og sykdom. På toppen av det hele forsøkte utenriksminister Børge Brende indirekte å legge skylden på den norske debatten. Ifølge Brende har russerne blitt såre over at noen på denne siden av grensen stilte spørsmål ved Russland som et trygt returland.

Underveis har også myndighetene først arrestert og senere løslatt en gruppe asylsøkere som man fryktet skulle gå i kirkeasyl. Og truet med å sende politiet inn i kirker for å hente de som søker tilflukt der.

Summen av alt dette er en regjering som helt ser ut til å ha mistet grepet. Og som ikke kan skylde på noen andre for det kaoset som har oppstått.

Det har hele tiden vært bred enighet om at de som ikke har rett til opphold, raskt må sendes ut. Slik må det være. Men til grunn for den siste ukes kaos ligger spørsmålet om de som har kommet over Storskog, skal sende tilbake uten å få behandlet sine søknader, fordi de har hatt visum til Russland. De alle fleste var enige om at den voldsomme strømmen av mennesker over russergrensa måtte stanses. Men det bør være mulig å skille mellom de som har hatt langvarig opphold i Russland, og de som kun brukte Russland som et transittland på vei til Norge.

Nå er det pause. Den bør regjeringen bruke til å ta en ny runde på Stortinget for å samle et bredt flertall bak håndteringen av neste runde i denne saken.