— Jeg bare strøyk over strengene, så kom musikken, sier Henri Kriedemann.

Han har nettopp spilt harpe i teater- og operasalen på Kilden, og kan slå fast at det er gøy å spille instrumenter. Det er heller ikke hverdagskost for seksåringen fra Tveit.

— Vi vil ikke presse barna til å lære å spille, men det er gøy når de får lyst selv. Henri fikk vite om dette i barnehagen, og fikk lyst til å prøve, forklarer mamma Svenja Kriedemann.

Vil bryte barrierer

KSO-direktør Stefan Sköld. Foto: Eirin Margrethe Fidje

De er blant over 600 familier som lørdag tok turen til Kilden, der musikerne fra Kristiansand Symfoniorkester (KSO) inviterte til «Barnas musikkdag» og åpent hus.Både salene, foajeen og øvingsrommene på huset ble tatt i bruk for at barna selv skulle få komponere, lytte til og spille musikk. Direktør i KSO, Stefan Sköld, mener det er viktig å la barna bli kjent med klassisk musikk tidlig.

— Vi ønsker å bryte barrierer, og ta bort myter om at klassisk musikk er så vanskelig. At man allerede som barn kan få bli kjent med musikken, betyr mye for menneskets egen harmoniske utvikling, slår Sköld fast.

Sol Høigaard (7 år) fikk prøve seg som fiolinist med KSO-fiolinist Katarina Skogheim som læremester. – Jeg håper jo at noen av barna får lyst til å spille videre. En gutt sa at han ønsket seg fiolin til bursdagen, sier Skogheim. Foto: Eirin Margrethe Fidje

— Barn er kvalitetsbevisste

Og det er ikke ofte at foajeen på Kilden fylles av både klassiske toner og barnelatter samtidig. Det er første gang Kilden og KSO arrangerer Barnas musikkdag, men symfoniorkesteret har allerede planer om å la arrangementet bli en årlig begivenhet. KSO-direktøren beskriver arrangementet som en «dundersuksess».

— Dette er jo helt vilt at det ble fullt hus, det er helt fantastisk. Og jeg tror at også barn er kvalitetsbevisste når det kommer til musikk - de vil ha god klassisk musikk, god rock og god pop som alle oss andre. Musikk og kunst beriker meg, og det vil jeg at andre også skal oppleve, sier Sköld.

Henning Seldal i Dyrekvartetten utkledd som hare - eller kanin - fikk oppmerksomheten til alle barna i salen. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Ung komponist

I et øvingslokale i tredje etasje har vesle Nora Omland på 2,5 år nettopp debutert som komponist. På en magnettavle med notelinjer har hun plassert fem-seks punkter, og musikerne fra KSO har spilt melodien på fløyte. For mormor Marta Eline Martinsen er det fint å se at barnebarnet har glede av musikken.

Nora Omland (2,5 år) komponerte musikk sammen med mormor Marta Eline Martinsen. Foto: Eirin Margrethe Fidje

— Dette er veldig koselig, og i tillegg er det flott at KSO kan skape nysgjerrighet blant barna, og kanskje også lyst til å spille, sier Martinsen.Selv spiller hun piano, orgel og flere instrumenter på hobbybasis. Om Nora en dag velger å gå i mormorens fotspor, er det noe hele familien vil sette pris på.

— Hun synger allerede i Hellemyr knøttekor, og er flink til å synge. Om barnebarna får lyst til å spille instrumenter senere, er det veldig moro, sier Martinsen.

Rekruttering

Selv om Barnas musikkdag først og fremst handler om å dyrke fram en umiddelbar musikkglede blant de minste, legger ikke KSO-direktør Sköld skjul på at det hele også handler om rekruttering.

— Det handler jo om tidlig påvirkning. Tidligere tilhørte operaen og den klassiske musikken overklassen, i dag er det tilgjengelig for alle. I dag åpner vi en dør hos barna der de kan møte profesjonelle musikere, og om ikke barna velger å bli musikere selv, kan det være at vi møter dem igjen som publikum, sier Sköld.

Skuespillerne Lars Emil Nielsen og Ann Ingrid Fuglestveit Mortensen underholdt barna i en avsluttende konsert. Foto: Eirin Margrethe Fidje