I morges har NATOs ambassadører i Brussel hatt møte med representanter for den ukrainske regjeringen i det som kalles NATO-kommisjonen. De ekstraordinære møtet skjer som følge av utviklingen i Øst-Ukraina.

— Møtet ble holdt på Ukrainas oppfordring som følge av eskaleringen av den russiske aggresjonen mot Ukraina, sier NATOs generalsekretær Anders Vogh Rasmussen.

Mener de har bevis

— Dette er ingen isolert hendelse, men del av et mønster, der man prøver å destabilisere Ukraina som suverent land. Russland fortsetter å ha tusenvis av kampklare soldater like ved Ukrainas grense. Dette er en klar krenkelse av Ukrainas suvernitet og territorielle integritet. Det trosser alle diplomatiske forsøk på å få en fredelig løsning, sa Rasmussen.

Les også:

Ifølge Rasmussen har Russland beskutt Ukraina både innenfra og utenfra. Han sa at de nå har bevis for at russiske soldater operere i Øst-Ukraina, til tross for at Moskva benekter det. NATO-sjefen fordømte på Russland for landets rolle i det som skjer i Ukraina og mener dette er et brudd på alle internasjonale normer og regler.

Russland har hele tiden benektet at russiske styrker er involvert i kamphandlingene i Ukraina.

Kan bli medlem om de oppfyller kravene

På spørsmål om Ukrainas ønske om NATO-medlemskap, sa han at det var opptil et hvert land å bestemme egen sikkerhetspolitikk og hvilken allianse de vil være del av.

Han viste til tidligere NATO-vedtak som sier at Ukraina kan bli medlem dersom de oppfyller kriteriene og selv ønsker å bli medlem.

På NATO-toppmøtet neste uke vil det imidlertid også være et møte med ukrainske ledere, der de trolig vil få tilsagn om støttetiltak for å reformere sitt forsvar, hvilket NATO også har gitt tidligere.

Les også:

Støtter Ukraina

Frem til de eventuelt søker om NATO-medlemskap, ønsker Ukraina å være alliansefri. NATO sier at de støtter Ukraina, men det er ingen ting som tyder på at NATO vil gripe inn militært i det som nå skjer i og med at landet ikke er medlem av alliansen.

NATO-sjefen sa, med klar adresse til Russland, at han håper alle land respekterer Ukrainas valg.

Spørsmålet om NATO-medlemskap ble ikke diskutert på dagens krisemøte i Brussel.

Les også:

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sa fredag at han vil be landets nasjonalforsamling fatte vedtak som på sikt kan gjøre at Ukraina oppnår medlemskap i alliansen. Ukraina er i dag et såkalt partnerland i NATO, og har deltatt i alliansens operasjoner i både Kosovo og Afghanistan.

NATO: Uaktuelt å gripe inn

Men de omfattes ikke av Artikkel 5 i Atlanterhavstrakaten, som betyr at et angrep på ett NATO-land skal betraktes som et angrep på alle. NATO har sagt at det har vært uaktuelt å gripe inn med militære midler i Ukraina, som ikke er NATO-medlem.

Ukrainas statsminister la til at landets mål først og fremst er å bli medlem av EU.

Russland har flere ganger tidligere reagert med sterk skepsis når naboland som tidligere var del av Sovjetunionen, har ytret ønske om å knytte tettere bånd til NATO.

Fredag holder NATO krisemøte om situasjonen i Ukraina. Torsdag offentliggjorde organisasjonen satellittbilder som skal vise over 1000 russiske soldater i landet.