Innvandrings— og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har blitt en stjerne i Fremskrittspartiet. Onsdag lanserte Carl I Hagen henne som kommende partiformann, gjennom et intervju i Aftenposten. Den tidligere partieieren er mektig imponert av jobben hun har gjort for å begrense flyktningstrømmen til Norge.

En annen viktig grunn til Listhaugs popularitet på høyrefløyen er retorikken. Hun har lansert uttrykk som godhetstyranni og snakket om mennesker som bæres på gullstol inn i det norske velferdssamfunnet. Og hun prøver nesten ukentlig å skape inntrykk av at det når som helst kan komme en ny flyktningbølge til Norge, til tross for at strømmen av mennesker fra Tyrkia til Hellas har stanset opp og at nesten samtlige land mellom Hellas og Norge har innført stenge begrensninger på grensene.

Kanskje ser hun også selv behovet for å vise en viss form for medmenneskelighet oppi den enorme tragedien som flyktning- og migrasjonsstrømmen utgjør. Det er i så fall på høy tid. Velvillig tolket var det muligens derfor hun deltok i badestuntet i Middelhavet tirsdag, med Dagbladet til stede. I alle fall hoppet hun på sjøen fra et norsk redningsskip - ikledd en solid, oransje redningsdrakt. Og uttalte etterpå at det må være «helt forferdelig» å være flyktning når båtene går ned.

I ettertid har debatten glødet i sosiale medier. Svært mange lot seg provosere over inntrykket av at en dukkert i trygg redningsdrakt hadde noe å gjøre med den desperate kampen for livet mange andre må kjempe. Og som mange taper.

Listhaug selv vil helt sikkert mene at dette er en feiltolkning. Men det er ikke tilfeldig at dette stuntet vekker så sterke reaksjoner. Det skyldes nettopp den knallharde og iskalde retorikken hun som statsråd har lagt seg til. Mens hun ikke på noen måte har klart å vise empati med de mange som av ulike grunner setter livet på spill for å komme til vår rike verdensdel. Dukkerten i Middelhavet bidro heller ikke til det.