Stig Hem Lian (33) er ikke i tvil om at han kan takke sønnen for at han fremdeles lever.

Stig Hem Lian (33) må leve med at han når som helst kan bli rammet av en serie med epilepsianfall. Utfallet kan være dødelig. Han takker sønnen Victor (8) for at han fremdeles er i live. Foto: Torstein Øen

— Jeg er veldig stolt av ham. Det er helt sikkert, sier 33-åringen.De siste fire årene har Stig blitt rammet av den mest alvorlige epilepsitilstanden, status epilepitcus, tolv ganger. Uten umiddelbar hjelp, kan utfallet bli fatalt.

— Det kan bli utløst av stress eller lite søvn. Men selve anfallene kommer som lyn fra klar himmel, sier Stig.

Kåret til årets unge helt

Fædrelandsvennen treffer familien hjemme på Fevik i Grimstad noen dager før jul. Han og kona Alexandra (43) tar forberedelsene med ro. De er vant til plutselig å måtte endre planer.

— Vi er glade i det vi har. Det er mange som har det verre enn oss, sier Stig.

Stig Hem Lian (33) og sønnen Victor (8) ser på prisutdelingen hvor 8-åringen ble kåret til årets unge helt. Foto: Torstein Øen

For noen uker siden fikk sønnen Victor prisen som årets unge helt under en prisutdeling som ble sendt på TVNorge. Prisen ble delt ut etter at kanalen, i samarbeid med VG og Gjensidigestiftelsen, etterlyste norske helter.— Det minste vi kunne gjøre som foreldre var å vise at vi setter pris på arbeidet han har gjort, sier Stig.

— Jeg hadde på meg smoking, som James Bond, sier Victor, synlig stolt.

Reddet faren fem ganger

Fem ganger har 8-åringen hjulpet faren etter at Stig har blitt rammet av et livstruende epilepsianfall. Den første gangen var han bare tre år.

Siden han var tre år gammel har Victor (8) reddet livet til faren Stig Hem Lian (33) fem ganger. I desember ble han kåret til årets unge helt, etter å ha blitt nominert av foreldrene. Foto: Torstein Øen

— Vi stoppet et sted fordi jeg og pappa måtte på do. Så fikk han et anfall og slo seg. Jeg la jakka under hodet hans og fortet meg for å hente medisin og mamma, sier Victor.- Synes du ikke det er skummelt?

— Noen ganger, sier Victor.

Både Stig og Alexandra er opptatt av å få fram at sønnen ikke er pålagt noe, men har tatt ansvar på egen hånd.

— Det er forskjell på å pålegge noen noe og gi dem informasjon om hvordan det kan takles. Vi har kommet fram til at det er bedre å fortelle ham hva han kan gjøre, i stedet for at han skal stå der og få panikk, sier Alexandra.

Dyttet faren i grøfta

Sist gang Victor reddet farens liv var for et års tid siden, da far og sønn gikk tur i nabolaget på Fevik. 8-åringen dyttet da faren ut i grøfta, for å hindre at han skulle falle ut i veien. Deretter trykket han på alarmen i farens lomme, slik at moren ble varslet.

— Når alarmen utløses ringer mobiltelefonen min. Jeg får en GPS-posisjon og kan snakke med den som har alarmen, sier Alexandra.

Hun og ektemannen jobber begge i Norsk epilepsiforbund og opptatt av å formidle riktig informasjon om sykdommen.

— Det er fremdeles mange som misforstår. Jeg har blitt tatt for å være full og pillemisbruker etter å ha fått anfall, sier Stig.

Hjemme til jul

Dagen etter at Fædrelandsvennen var på besøk hos familien, ble Stig rammet av nok en serie anfall. Mandag kom han hjem, etter to døgn på sykehus.

— Dermed fikk Victor oppfylt ønsket sitt om at vi kunne feire jul sammen, sier Stig.