— Folk hiver allverdens ned i doen, sier en oppgitt Kjell Einar Liane i Vann- og avløpsavdelingen i Kristiansand kommune.

Sykkelslange, mobiltelefon og kluter er noen av tingene avløpsetaten i Kristiansand kommune finner i pumpestasjonene og ledningsnettet. Foto: Kjell Einar Liane

Han sier at folk spyler ned ting i doen, som absolutt ikke skal være der.— Det kan være alt fra svære gensere til mobiltelefoner, sykkelslanger og sigaretter. Og veldig mye q-tips. De florer til de grader!

— Vi er jo vant til at det kommer mye rart, men jeg må si jeg blir overgitt og lurer på hva folk tenker når de for eksempel kaster en sykkelslange ned i doen, sier han.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Kumlokk-kampanje

Liane har sett seg lei på dette, siden det fører til store problemer for avløpsavdelingen. Han har derfor startet en kumlokk-kampanje i Kristiansand, inspirert av en lignende kampanje i Oslo kommune.

— Onsdag klistret vi opplysningsplakater på seks kumlokk i Kristiansand. De er fordelt utover Markens og på Torvet, sier Liane.

Jeg må si jeg blir overgitt og lurer på hva folk tenker når de for eksempel kaster en sykkelslange ned i doen.

Målet med kampanjen er at folk skal få høyere bevissthet til hva de hiver ned i doen.

Når du slipper brukt vann ut i avløpet, går det i rør via pumpestasjoner fram til renseanleggene og videre ut i sjøen. I renseanleggene blir avløpsvannet renset for partikler og oppløste stoffer, før det rensede vannet slippes ut.

Kumlokk-plakaten er knallgul, og forteller et klart budskap: Bæsj, tiss og dopapir er det eneste du skal kaste i do.

Andre ting kan føre til at rørene tetter seg.

Og det er akkurat det Vann- og avløpsavdelingen vil ha til livs.

Setter seg fast

— All søpla folk kaster i doen, fører til store problemer på ledningsnettet og pumpestasjonene. Ting setter seg fast i pumpene og ledningsnettet, vi må ut og demontere, rense og spyle. Og når vi får mange av disse rensejobbene, blir det veldig kostbart. For vi må være to stykker for å få til å rense pumpestasjonene, sier Liane.

All søpla folk kaster i doen, fører til store problemer på ledningsnettet og pumpestasjonene.

Ikke nok med det, folk tetter også for seg selv når de hiver rusk og rask i doen.

— Doen kan bli tett, og spylevannet kan renne over, sier Liane.

Ta for eksempel q-tips, som blir kastet i do. De kan sette seg fast i rørene og skape problemer. Ett annet problem er at plasten ikke løser seg opp, og derfor kan havne rett ut i sjøen igjen etter at de har vært gjennom renseanlegget, ifølge dovett.no.

- Folk får rotter i doen

Flere har også for vane å spyle matrester ned i do. Men det bør du absolutt ikke gjøre, ifølge Liane.

— Gammel suppe og gryteretter skal ikke i avløpet, da fôrer du rotter og mus. Rottene spiser mat i avløpet, og de løper gjerne opp i rørene. Rottene kan faktisk komme inn i dopotta, sier Liane.

Han sier de regelmessig får henvendelser om dette.

— Tenk når du sitter der og så hører du det plasker. Dette er sant, det er ikke vandrehistorie!, utbryter han.

— Dessuten har jeg hørt om rotter som har klatrer tre etasjer i ei blokk i Kristiansand, sier han og gjentar at det kun er bæsj, tiss og dopapir som skal ned i doskåla.

— Å ja, det kan skje, bekrefter Per Engebretsen, avdelingsingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

— Det er en grunn til at rottene går opp et ledningsnett. De går der de finner mat, sier avdelingsingeniøren.

Kopierer Oslo-tiltak

Kumlokk-kampanjen er inspirert for av et lignende tiltak Oslo kommune initierte i samarbeid med Bærum kommune og et reklamebyrå.

— Vi begynte med en helhetlig do-kampanje for omkring to år siden - og skal til å avslutte den nå, sier Engebretsen i Oslo kommune.

Han mener at kampanjen deres har vært en klar suksess.

— Vi har fått mye oppmerksomhet, og vi har inntrykket av at folk har blitt litt mer bevisst, sier han.

Vann- og avløpsavdelingen i Kristiansand kommune vil la kumlokk-plakatene ligge til snøen kommer, for så å legge dem ut igjen til våren.