— Ved å fjerne særrettighetene for flyktninger blir de likebehandlet med nordmenn som har vært lenge i utlandet og ikke har opptjente rettigheter. Det er rettferdig og rimelig, sier hun til VG.

Mandag legger regjeringen fram et forslag til en kraftig omlegging av velferdsgodene slik de er i dag. Dette innebærer blant annet at flyktninger som kommer til Norge, ikke lenger vil få medlemskap i folketrygden fra dag én - noe som gir dem full alderspensjon og andre trygdeytelser uten opptjeningstid.

Reglene for vanlige nordmenn - samt andre som får opphold på humanitært grunnlag i Norge - innebærer vanligvis et krav om 40 års opptjeningstid. Hauglie mener derfor at forslaget ikke nødvendigvis er en innstramming, men en normalisering av regelverket.

— Vi ønsker ikke å gjøre Norge mer økonomisk fordelaktig enn andre land, og vi følger alle internasjonale konvensjoner med forslaget. Vi bare fjerner særfordelene som flyktningene har hatt, understreker Hauglie overfor NTB.

En viss økonomisk sikkerhet i form av minstestønad skal ligge i bunn som en inntektssikring, men ordningen er ment å spore til en mer aktiv innsats for å skaffe seg jobb og egen inntekt. (©NTB)