I det danskeTV-programmet Deadlinesom ble sendt på kanalen DR2 lørdag var den norske legen og Palestina-aktivisten Mads Gilbert gjest. Der ble han konfrontert med sine politiske holdninger i spørsmålet om Israel-Palestina-konflikten, skriver Aftenposten.no.

Gilbert har de siste tre årene jobbet som lege på Shifa-sykehuset i Gaza. Etter at Israel-offensiven mot Gaza startet for over tre uker siden, er Gilbert hyppig sitert i internasjonale medier om de blodige konsekvensene krigen har for de sivile palestinerne.

«Han sier Israel helt bevisst angriper kvinner og barn og at Israel begår folkemord. Er Mads Gilbert lege eller politiker?»

Slik innleder den danske journalisten Martin Krasnik intervjuet, som utspiller seg til å bli en amper debatt mellom de to.

— Sikter bevisst mot sivile

Krasnik spør gjentatte ganger om hvilken dokumentasjon Gilbert har for at Israel bevisst sikter mot sivile kvinner og barn.

— Dersom Israel gjorde alt de kan for å unngå sivile tap, slik de sier, så hadde de ikke dag for dag drept sivile kvinner, barn og eldre. Til nå er 1660 palestinere drept. Av dem er det nær 300 barn og nær 200 kvinner. Åtti prosent av de skadede og drepte er sivile. En så moderne hær med så presise våpen kan umulig beskytte de sivile, sier Gilbert.

— Du sier at Israel bevisst sikter etter sivile, særlig kvinner og barn. Hvor har du det fra? spør Krasnik igjen.

— Det sier jeg ikke. Jeg sier at når man så hemningsløst bomber et område hvor gjennomsnittsalderen er 17,6 år, og det ikke finnes noen steder å flykte, når man bomber bolighus, skoler og sykehus, så vet man at man også bomber sivile, sier Gilbert.

- «Merkelig» ensidig kritikk

Gilbert trekker frem at også FN har protestert kraftig mot at Israel bomber FN-skoler, hvor sivile søker tilflukt. Da svarer den danske journalisten at det er «merkelig» at Gilbert ensidig kritiserer Israel, når FN også kritiserer Hamas for å bruke skoler til å gjemme raketter i.

— Det skal selvfølgelig ingen gjøre. Jeg støtter ikke Hamas, PLO eller Fatah. Jeg støtter det palestinske folk. Det å skyte raketter fra palestinsk side mot sivile områder i Israel er nøyaktig like forkastelig som når det avfyres israelske raketter, svarer Gilbert på antydningen til at han skal være Hamas-tilhenger.

Gilbert sier senere i intervjuet at han støtter den alminnelige palestiners rett til å gjøre motstand mot den israelske okkupasjonen.

— Det er faktisk en folkerett, og en legitim kamp mot en okkupant som ikke viser noen nåde, hverken for sivile, skoler, boliger, ambulanser eller sykehus.

- Terrorstat

Han sier videre at han mener Israel har vært en terrorstat de siste tre ukene.

Krasnik forteller at internasjonale medier som Washington Post og Frankfurter Allgemeine, som har vært på Shifa-sykehuset, skriver at sykehuset Mads Gilbert jobber på er brukt av som hovedkvarter for Hamas-ledelsen

— Du er blitt misbrukt av en terrororganisasjon, sier journalisten.

Gilbert spør journalisten om hvilke beviser han har for dette. Legen forteller at han har kunnet ferdes som han vil på sykehuset, og at han ikke har sett noe som tyder på at sykehuset er et kommandosenter for Hamas.

— Inntil jeg får et annet bevis, oppfater jeg Shifa-sykehuset som et sivilt sykehus, sier legen.

- Ber deg forhold deg nøytral

Videre spør Krasnik om Gilbert oppfatter Hamas som en terrororganisasjon. Det svarer Gilbert nei på, og at han anser Hamas som en politisk organisasjon som står på palestinernes side.

Senere i intervjuet sier journalisten at han bare ber Gilbert om å «forholde seg noen lunde nøytral, slik han selv påstår at han gjør». Gilbert ber da Krasnik om å «opprettholde et minimum av journalistisk objektivitet og etterrettelighet».

— Du har en utrolig troverdighet i internasjonal offentlighet på grunn av ditt prisverdige humanitære arbeid. På den ene siden sier du at du er imot terror, men du nekter å kalle Hamas for en terrororganisasjon. Det er den dobbeltmoralen jeg stiller spørsmål ved, sier journalisten, og nok en hissig ordutveksling er i gang.

Har fått kraftig seer-kritikk

I etterkant av intervjuet er den danske journalisten utsatt for krass kritikk for sitt konfronterende intervju, skriver den statseide kringkasteren DR på sine nettsider.

— Martin Krasnik, jeg synes det mer ser ut som om du er en slags talsmann for Netanyahu og IDS, skriver en på TV-vertens Facebook-profil, ifølge nettavisenmx.dk.

Krasnik har jødisk bakgrunn og har vokst opp både i Jerusalem og København.

Til tross for at han har erklært seg som ikke-troende, raser enkelte TV-seere over at han får dekke Israel-Palestina-konflikten. Rundt 3000 personer har signert en underskriftskampanje på nett mot at Krasnik og flere andre navngitte journalister skal få dekke konflikten i Gaza.

At man som jøde ikke kan dekke konflikten med journalistisk objektivitet, er en absurd påstand, svarer Krasnik på kritikken.