Forslaget om dyrere snus settes fram gjennom paraplyorganisasjonen Tobakksfritt, skriver Aftenposten.Bakgrunnen er en voldsom vekst i forbruket. De siste sju årene har salget av snusbokser i Norge økt med 264,5 prosent. Målt i antall bokser har salget økt fra 9,3 millioner i 2002 til 34 millioner i fjor. Dermed er det i gruppen unge menn i alderen 16 til 35 år nå flere som snuser enn som røyker, og også blant unge kvinner vokser forbruket betydelig.

8 kroner dyrereI forslaget til statsbudsjett for neste år går regjeringen inn for å øke avgiften på snus med 10 prosent. Det tilsvarer rundt 8 kroner boksen.

– Den foreslåtte økningen på 10 prosent er ikke nok til å stoppe den kraftige snusøkningen blant unge, sier Tore Sanner, leder av Tobakksfritt og forskningssjef ved Institutt for Kreftforskning ved Radiumhospitalet.

Forslaget om å doble den foreslåtte avgiftsøkningen ble satt fram i et møte med finanskomiteen mandag.

AdvarerHelseministeren er ikke avvisende til på sikt å skru avgiften på snus enda høyere opp, men forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusforskning maner til forsiktighet. Han sier at det vil være større gevinst for folkehelsen å skru opp avgiftene ytterligere på sigaretter, enn på snus.

– Dersom prisforholdet mellom sigaretter og snus utlignes, vil det ikke lenger være noe økonomisk motiv for uhelbredelige nikotinister å forlate den farligste atferden til fordel for en langt mindre, men ikke risikofri, opptaksmetode for nikotin, sier han. (©NTB)